Woensdrecht

Leerlingen basisschool Fortuna in de weer voor Gambia

Sita Kengen Sita Kengen

Vlak voor het lange paasweekend, hield basisschool Fortuna een markt voor het goede doel. Om geld in te zamelen voor nieuwe klaslokalen in Gambia verkochten de leerlingenzelfgemaakte spulletjes en er was zelfs een concert. Het opgehaalde geld wordt persoonlijk naar Gambia gebracht door juf Ingrid.

Het is niet de eerste keer dat de school geld inzamelt voor het goede doel. “We zijn er vijf jaar geleden ook al een keer geweest”, vertelt Intern begeleider Ingrid de Ron. “Toen hebben we geld opgehaald voor een nieuw toiletgebouw. Dit jaar is dat voor een aantal klaslokalen. De school in Gambia gaat uitbreiden.”

De school werkt bij dit project samen met de Vrienden van Bokki. Zij richtte in 2017 de school in Gambia op. “Wij zijn hem stukje bij beetje wat mooier aan het maken.” Niet alleen in Woensdrecht zijn ze geld aan het inzamelen, ook op de locatie in Hoogerheide zijn ze vandaag druk bezig. “Ieder jaar sturen we wel iets op qua leermateriaal. Onlangs zijn er nog laptops gestuurd.”

Kakelverse eieren

Supertrots laat de 8-jarige Vera van Schilt de paaskonijntjes zien, die ze met de hele klas hebben gemaakt. Samen met de 9-jarige Chelsea Bakker is ze die aan het verkopen. “We hebben er al twintig verkocht”, zeggen ze. Buiten staan de vrienden Abel den Heijer en Ben Elshout uit groep 8. “Wij verkopen hier kakelverse eieren en gratis frisdrank. Voor de eieren hebben we ook eierhouders en we hebben puzzels”, vertel Abel. “Het gaat wel goed, we staan natuurlijk voor de deur, dus dat is erg fijn.”

De kinderen zijn super enthousiast

‘s Middags vindt er een concert plaats. Leerlingen mogen zelf hun mooiste liedje spelen. Na afloop gaat er een QR-code rond, daarmee kan geld gedoneerd worden. Ook staat er vooraan het podium een hoedje waar geld in te gooien is. “Ik heb net een liedje gespeeld op mijn saxofoon en dat ging wel goed”, vertelt Evan. “De kinderen zijn super enthousiast. Het is heel leuk om te zien dat er zo veel papa’s, mama’s, opa’s en oma’s komen. Het is heel gezellig”, zegt De Ron.

Opbrengst

Ze vindt het lastig te zeggen hoeveel geld er opgehaald gaat worden. “Het zijn allemaal kleine prijsjes. Maar ik denk dat het best een leuk bedrag zal worden met alle kleine beetjes bij elkaar.”

Ik denk dat er wel vijfhonderd euro opgehaald gaat worden

“Ik denk dat we wel twintig euro gaan verdienen, misschien zelfs wel dertig”, zegt Abel. Evan is nog enthousiaster. “Ik denk dat er wel vijfhonderd euro opgehaald gaat worden.”

Herfstvakantie

Het geld dat aan het eind van de dag is opgehaald, wordt persoonlijk door De Ron naar Gambia gebracht. “Met een collega ben ik vijf jaar geleden ook al geweest. Al die tijd hebben we contact gehouden met de directeur. We gaan daar nu weer naartoe om ons steentje bij te dragen.”

Ze zijn altijd heel blij als we komen

“We zijn van plan les te geven en misschien zelfs nog wat bij te dragen met de bouw. Meestal wordt je erg warm onthaalt en helemaal in de watten gelegd. Ze zijn altijd heel blij als we komen.” De Ron verwacht rond de herfstvakantie naar Gambia te gaan.