Dinteloord

Leerlingen basisschool Petrus en Paulus uit Dinteloord leren aardappels rooien

Videospeler wordt geladen.
Huidige tijd 0:00
Tijdsduur 0:00
Geladen: 0%
Streamtype LIVE
Resterende tijd 0:00
 
1x
    • Hoofdstukken
    • beschrijvingen uit, geselecteerd
    • ondertiteling uit, geselecteerd

      Lieke van Bedaf Lieke van Bedaf

      Hoe rooi je een aardappel? Dat hebben de kinderen uit groep zes van basisschool Petrus en Paulus uit Dinteloord woensdagochtend geleerd. De school was op bezoek bij landbouwbedrijf Korst in Steenbergen.

      Klasseboeren Brabantse Wal organiseert sinds 2019 dit soort bezoeken voor kinderen. Dat doen ze om hen bewust te maken dat hun voedsel niet zomaar in de supermarkt komt te liggen. “Je merkt dat kinderen vaak niet weten dat melk niet uit een pak komt, maar uit een koe. Of dat frietjes van aardappel worden gemaakt”, legt Eveline Korst namens Klasseboeren, uit.

      Het boerenleven is een way of life.

      Landbouwbedrijf Korst bestaat ongeveer 160 jaar. Ze verbouwen onder andere tarwe, uien, suikerbieten en dus aardappelen. Eveline is in het boerenleven gerold door haar man Pieter Korst. Zelf werkt ze in de zorg. “In het begin stelde ik allemaal vragen en leerde ik veel over akkerbouw. Bijvoorbeeld dat het boerenleven een way of life is en niet zomaar een beroep. Dat is zo leuk om mee te geven aan kinderen”, vertelt ze.

      Tijd om aardappels te rooien

      Woensdagochtend is het dan tijd voor de basisschoolleerlingen uit Dinteloord om zelf aardappels te rooien. De ochtend begint met een klein spelletje. De leerlingen krijgen plaatjes en bijbehorende teksten over hoe een aardappel groeit. De bedoeling is dat ze deze in de juiste volgorde leggen. Maar daar blijft het niet bij, want volgens Korst leer je niet van alleen een plaatje: “Het is belangrijk dat de kinderen zelf actief bezig zijn, want op die manier creëer je bewustzijn. Ook krijg je op deze manier hele andere vragen dan wanneer je het voor de klas vertelt.”

      Na het spelletje is het tijd om de handen en voeten in de modder te steken. Ze gaan de aardappels zelf rooien. De 9-jarige Davina heeft goed opgelet hoe dit moet: “Met een schep duw je de plant omhoog en dan trek je hem er voorzichtig uit.” Als het plantje uit de grond is, komen de kleine aardappeltjes tevoorschijn. “Er is één hele grote, dat is de moederaardappel”, vertelt Dana (10). “Deze aardappels worden oorspronkelijk in september geoogst”, laat Korst weten. Daarna worden ze naar de fabriek gebracht. “In de fabriek worden er frietjes van gemaakt”, glimlacht 10-jarige Mees.

      Gezellig om met vriendinnen te doen.

      De kinderen rooien met veel enthousiasme. “Het is heel leuk om het met al je kracht uit de grond te halen”, vertelt Mees. Dana vult aan: “Het is gezellig om met vriendinnen te doen.” De leerlingen vinden het een geslaagde ochtend, maar of ze dit later ook willen doen? “Nee dat niet, ik wil wel iets anders worden”, vertelt Davina. “Mijn vader is boer, dus ik blijf hem wel helpen”, laat Dana weten.