Roosendaal

Leerlingen Da Vinci college strijden zaterdag in First LEGO League

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Zeven leerlingen van het Da Vinci College in Roosendaal doen zaterdag 21 mei mee aan de Benelux-finale van de First LEGO League. De wedstrijd daagt kinderen uit te denken als wetenschappers en technici.

“De First LEGO League is eigenlijk een wedstrijd waarbij scholen zich in kunnen schrijven met kleine teams om te gaan kijken hoe technisch de leerlingen zijn”, legt coach Patrick Jongenelis uit. “We hebben in april meegedaan aan regiofinale in Rotterdam en dat was tegelijkertijd ook het Nederlands kampioenschap. Daar hebben we drie prijzen weten binnen te slepen.”

Koelcontainer op schaal

Het Da Vinci College doet mee met de technologiewedstrijd met een team van zeven leerlingen. Tijdens de finale moet een probleem uit de praktijk worden onderzocht en opgelost. Daarnaast leren de kinderen hun eigen robot te bouwen en te programmeren om hier vervolgens verschillende missies mee uit te voeren in een robotwedstrijd.

“Onze robot is een soort dubbele heftruck. Hij heeft een afstandssensor, en motoren die de wielen en de hefarmen aandrijven. Achterop zit de hub, dat is de computer waar alle programma’s op staan”, legt Fin Testers (12) uit. Naast een robot hebben de leerlingen ook een koelcontainer op schaal ontworpen. “Onze koelcontainer heeft een zonnepaneel, waardoor hij helemaal zelfvoorzienend is”, legt Maikel Claassen (14) uit.

Vertrouwen

Het team vertrek zaterdagochtend naar de campus van het Techniek College Rotterdam, waar de finale zal plaatsvinden. De coach heeft alle vertrouwen in zijn team. “Ik denk dat het ze wel gaat lukken! Als we deze finale winnen gaan we door naar het wereldkampioenschap. Daarvoor zullen we een vlucht moeten boeken naar Amerika.”