Hoogerheide

Leerlingen de Dobbelsteen tonen hun spierballen bij Highland Games

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Wie is de sterkste leerling van de school? Dat testen de scholieren van basisschool de Dobbelsteen in Hoogerheide uit door middel van de highlandgames. De van origine Schotse spelen werd vrijdag gehouden voor het twintig jarig bestaan van de school. Naast het tonen van je spierballen draait het voor de school vooral om het samenzijn.

Een zware steen boven je middel tillen, een boei achterwaarts over een balk gooien of het flippen van een verwachtwagenband. Het waren allemaal onderdelen waar de kinderen zich aan waagden. Het idee voor de Highland Games op de school kwam op nadat een groep 8-leerling het had voorgesteld. Zijn vader, Maurice Uitdewilligen, is zelf organisator van de Highland Games op basisscholen.

Als je die verbeten koppies ziet, dan weet je waar je het een voor doet

Uitdewilligen vindt het geweldig om de kinderen bezig te zien. “Het is een keer wat anders voor ze. De kinderen vinden het fantastisch. Als je die verbeten koppies ziet, dan weet je waar je het een voor doet”, vertelt hij.

Volgens de organisator zijn niet alleen de kinderen die bezig zijn van belang. “Dat geldt ook voor de mensen die ernaast staan om aan te moedigen. Als iemand bijvoorbeeld niet een steen kan optillen dan wordt er toch aangemoedigd om het te proberen. Als het dan lukt, dat is dat het mooiste wat er is”, legt Uitdewilligen uit.

Aanmoedigen

Volgens groep 8-leerkracht Pepijn Battes is ook het samenzijn van de kinderen erg belangrijk bij de Highland Games. “We proberen de kinderen elkaar te laten aanmoedigen en het beste uit zichzelf te halen. Dat vind ik heel erg belangrijk”, vertelt Battes. De leerkracht gaat met een goed gevoel het weekend in. “Als ik zie hoe gemoedelijk het is, hoe de sfeer is bij de kinderen en hoeveel ouders er al zijn komen kijken. Dat is geweldig.”