Roosendaal

Leerlingen Kellebeek College in gesprek met minister Koenders

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Ruim 200 scholieren van zes verschillende scholen verzamelden zich vrijdag 10 juni in Madurodam in Den Haag voor de Jonge Voorzittersdag Europa. Ook het Kellebeek College uit Roosendaal nam deel aan deze dag. Ter gelegenheid van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie in de eerste helft van dit jaar gingen ze in gesprek met Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders.

Daarnaast deden zij een speurtocht door het park waar zij vragen over Europa moesten beantwoorden en een fotorapportage moesten maken. Aan het eind van de dag spraken de leerlingen met minister van buitenlandse zaken Bert Koenders en presenteerden aan hem de aanbevelingen die zij voor het Europa van de toekomst hebben. Voor veel scholieren was dit een hoogtepunt: ze hadden nog nooit een minister in het echt gezien.

Het evenement vormde de afsluiting van de gastcollegereeksen ‘Jonge Voorzitters’ en ‘EU Back to School’. De aanbevelingen die de scholieren tijdens deze gastlessen opstelden werden in boekvorm aan de parlementariërs en de minister gepresenteerd. Dat er tijdens de gastlessen stevig over Europa en haar toekomst is gediscussieerd, kwam goed naar voren uit de vragen die de scholieren voor de parlementariërs en de minister hadden. Zo werd minister Koenders aan de tand gevoeld over de democratie in Turkije en ook een mogelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU kwam aan de orde.

De Jonge Voorzittersdag werd georganiseerd door het informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland en de Jongerenvertegenwoordigers Europese Zaken, in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken.