Bergen op Zoom

Leerlingen Mytylschool maken kennis met framerunning: ‘Echt heel leuk’

Maarten Elst Maarten Elst

Veertien sportievelingen van de Mytylschool uit Roosendaal waren woensdagochtend te gast bij atletiekvereniging Spado in Bergen op Zoom. Daar maakten ze kennis met de sport framerunning, oftewel rennen met daarvoor speciaal afgestelde runners. Het is onderdeel van het Sport- en Bewegentraject van de Mytylschool waarbij leerlingen kennismaken met aangepaste sporten.

Ook op een doodnormale woensdagochtend in oktober wordt er volop gesport op Sportpark Rozenoord in Bergen op Zoom. Buiten de hobbylopers over het hele sportpark staan er zeven framerunners naast elkaar opgesteld op de atletiekbaan. Begin dit jaar is Framerunning de officiële nieuwe benaming van Racerunning. Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) heeft hiervoor een akkoord gegeven. Door middel van een frame kunnen sporters met een beperking (soms rolstoelafhankelijk) toch meesporten.

Clinic

Jeroen Jonkers, trainer van het G-team van Spado, geeft twee keer een clinic voor veertien leerlingen van de Mytylschool in Roosendaal. “Vanuit Spado organiseren wij clinics in framerunning. Dit doen we in het kader van de Week van de Toegankelijkheid, dat deze week is. Wat wij proberen is sporten voor mensen met een beperking te stimuleren. Dat doen we onder andere door ze met sport kennis te laten maken, zoals vandaag met leerlingen van de Mytylschool.”

Stef is één van de leerlingen die kennismaakt met framerunning. Alhoewel, kennismaken. “Ik heb al eens eerder aan framerunning gedaan”, bekent hij. “Nu heb ik lekker een rondje kunnen lopen met de klas. Ik doe ook weleens mee aan wedstrijden. Daar doe ik ook mee trainen, ik doe dit ook al langer. Hiervoor deed ik nog een andere sport, maar toen ik dit leerde kennen, ben ik gaan framerunnen. Ik zou het superleuk vinden als mijn klasgenoten ook mee gaan doen.”

Onafhankelijk sporten

Met een enorme snelheid vliegt Stef over de atletiekbaan. Maar ook Sanne heeft flink de pas gezet. Voor haar is het de tweede keer dat ze aan framerunning doet. “Ik vond het heel leuk”, zegt ze. “Normaal doe ik aan hockey. Er zijn nog een paar klasgenoten die in hetzelfde team hockeyen. Maar framerunning vind ik ook wel leuk.” Sanne heeft haar ogen al gericht op de volgende sport die ze zou willen uitproberen. “Voetbal”, zegt ze gedecideerd.

“We geven deze clinics al sinds 2017”, vertelt Jonkers. “G-sporters hebben we bij Spado al sinds de vorige eeuw. Framerunning is ideaal. Ze zijn onafhankelijk, ze kunnen zelf bewegen. En daarvoor waren ze toch wel afhankelijk van hun eigen rolstoel. Bij Spado en bij andere verenigingen hebben we ook al aangepast sporten. Maar het zou fijn zijn als er meer verenigingen voor open zouden staan. Met name voor lichamelijk beperkten is het aanbod niet groot.”