Bergen op Zoom

Leerlingen Roncalli zetten zich in voor een beter milieu

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Vijf leerlingen van 5vwo op het Roncalli in Bergen op Zoom organiseren deze week het klimaatevenement: de-één-wereld-week. De leerlingen staan onder andere stil bij het stroomverbruik op hun school. Dit houdt in dat er zoveel mogelijk lichten uit gaan en dat de computers zo min mogelijk worden gebruikt.

“De hele klas moest iets bedenken bij maatschappijleer om het milieu te helpen”, vertelt Sanne de Vries. “Wij zagen dat de lichten op school nogal onnodig aan stonden. Daar wilden wij iets mee doen.” Sanne en haar klasgenoten proberen nu drie dagen achter elkaar de lichten op school uit te zetten. Daarnaast hebben ze docenten aangemoedigd de computers en het digi-bord zo min mogelijk te gebruiken.

Medeleerlingen

De vijf meiden hebben ook medeleerlingen gevraagd mee te doen aan de klimaatactie. “Wij hebben leerlingen opgeroepen om vandaag op de fiets naar school te komen”, vertelt Anniek van Loon. “Het is een klein dingetje en je kan zo al veel voor het milieu betekenen.” Sanne: “Gelukkig waren onze klasgenoten positief en doen ze ook allemaal mee”.

Thuis

Ook thuis zijn Sanne en Anniek duurzaam bezig. Zo eet Anniek steeds minder vlees. “Vegetarisch nog net niet, maar ik probeer er wel aan te denken. Ik eet soms vis in plaats van vlees en dat is toch beter.” Sanne zet thuis zo min mogelijk de lichten aan. “En als ik de keuze moet maken tussen de bus of de fiets, dan pak ik vaker de fiets.”