Lepelstraat

Leerlingen van basisschool de Wegwijzer in Lepelstraat bakken pannenkoeken voor Oekraïne

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het is vandaag nationale Pannenkoekendag. Basisschool de Wegwijzer in Lepelstraat besloot deze dag goed te benutten. De leerlingen en het personeel hebben vandaag één doel: meer dan duizend pannenkoeken bakken en verkopen voor oorlogsslachtoffers uit Oekraïne. De opbrengst gaat naar giro 555.

Het is druk op het schoolplein van basisschool de Wegwijzer in Lepelstraat. Heel het dorp is uitgelopen om te genieten van een versgebakken pannenkoek in het zonnetje. ”Het was kleinschalig gepland”, vertelt directeur Guido Schoonbrood. ”Dat is een klein beetje uit de hand gelopen. De planning was dat het van elf tot twaalf zou duren, maar we rekenen nu op een hele dag.” Het doel is om ongeveer 1200 pannenkoeken te verkopen. ”De opbrengst gaat naar giro 555. Of het naar de vluchtelingen gaat of het land zelf weten we nog niet.”

Hartjespannenkoeken

Sofie Smaling is blij dat haar school actie voert voor Oekraïne. ”De kindjes daar hebben echt hulp nodig.” Schoolgenoot Milan van Meel is het met haar eens. ”Die kinderen kunnen er niks aan doen, maar worden er wél bij betrokken.” De ultieme tip voor goede pannenkoeken? ”Niet teveel boter in de pan”, vertelt Sofie. ”En ik maak graag hartjespannenkoeken! We hebben een speciale hartjesvorm gekocht waar we het beslag in kunnen gieten.”

Geslaagde dag

Of het uiteindelijke doel behaald wordt, maakt niet zoveel uit. ”Ik vind deze dag nu al geslaagd”, vervolgt directeur Schoonbrood. ”De opkomst is groot. Niet alleen om de pannenkoeken te kopen, maar ook om ons te helpen. Iedereen is zo betrokken. De scouting leverde ons de spullen, ouders en oma’s staan hier te bakken. Dit is top.”