Hoogerheide

Leerlingen zijn 1 dag eigen baas in Pop-Up Shop Hoogerheide

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Leerlingen van het ZuidWestHoek College in Hoogerheide hebben zaterdag mogen proeven hoe het voelt eigen baas te zijn. In hun Pop-Up Shop konden ze een dag lang hun eigen producten verkopen.

Een goede manier om te leren ondernemen, is door het te doen. Het ZuidWestHoek College in Hoogerheide gaf leerlingen daarom de kans een eigen zaak te beginnen. Leerlingen van de afdeling Economie en Ondernemen hebben 7 bedrijven opgezet, elk met maximaal 4 leerlingen. Om hun producten te kunnen verkopen hebben ze een Pop-Up Shop georganiseerd.

Gemeente stelde pand beschikbaar

Winkelend publiek kon de Pop-Up Shop zaterdag vinden aan het Hof van Holland in Hoogerheide. Het ZuidWestHoek College had met de gemeente Woensdrecht geregeld dat de leerlingen het leegstaande pand konden gebruiken. Dus zetten de jonge ondernemers de ruimte vol met kraampjes en verkochten een dag lang hun zelfgemaakte spullen.

Zelf inrichten en eigen producten maken

Stefanie Hoefnagels is coördinator van de Pop-Up Shop. “We hebben de lichtjes zelf geregeld, de marktjes hebben we zelf geregeld, de producten hebben we zelf gemaakt en dat proberen we nu te verkopen allemaal.” Mede-organisaor Wout Lulofs vult aan: “Je moet vooral naar kijken natuurlijk hoe je alles aankleedt. Zo aantrekkelijk mogelijk maken voor de mensen die er voorbij komen. En gewoon de organisatie moet ook natuurlijk goed zijn, want anders loopt het ook niet goed.”

Voor elk wat wils

Met 7 verschillende ondernemingen in 1 pand is er al snel voor ieder iets leuks te vinden. “De doelgroep is een beetje voor alle leeftijden. De ene verkoopt koffie en dergelijke, de andere sleutelhangers, de ander armbandjes, sommige bordjes en sommige ook nog shirtjes. Dus echt van alles wat, voor alle doelgroepen,” adverteert Wout.

Tijdsdruk was groot

Het was voor de leerlingen nog een flinke klus om de Pop-Up Shop goed te laten lopen. “Het uitdagendste vond ik wel hoe we het allemaal op tijd moesten afkrijgen. En met de organisatie, dat het wel soepel ging en ook weer níet lekker. Maar toch hebben we alles wel binnen de tijd kunnen doen en op tijd af kunnen zijn. En nu staan we hier producten te verkopen in dit pand. En dat is wel ons grootste doel,” vertelt Stefanie.

Lekker bezig zijn met geld

De Pop-Up Shop was natuurlijk een schoolproject. Maar de leerlingen van het ZuidWestHoek College hadden er duidelijk ook plezier in. “Ik vind het wel gewoon leuk om uberhaupt met geld bezig te zijn. En gewoon producten te verkopen en met mensen bezig te zijn. Mensen producten een beetje, ja, aansmeren,” grijnst Wout. “Dat vind ik wel het leuke er aan.”