Hoogerheide

Leesmediaconsulent moet leesvaardigheid Woensdrechtse scholieren verbeteren

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

De schoolbibliotheken in het Woensdrechtse basisonderwijs worden het komende jaar versterkt met een aantrekkelijker boekenaanbod en de introductie van een leesmediaconsulent. De kosten hiervoor bedragen zo’n 61.000 euro, waarvan de gemeente het grootste deel voor haar rekening neemt.

Volgens wethouder Lars van der Beek moet dit de leesvaardigheden onder de leerlingen verbeteren en het leesplezier toenemen. “Landelijk nemen de leesprestaties van scholieren steeds verder af”, constateert de lokale bewindsman. “Daarom is investeren in het verbeteren van de leesvaardigheden, het leesplezier én de leesmotivatie goed en nodig.”  Het project ‘Bibliotheek op school’ brengt de juiste partijen op de juiste plek samen: in de school. Maar, zo benadrukt de wethouder: “Ook thuis blijft aandacht voor lezen van belang.”

Per school

Brede School De Boemerang in Hoogerheide heeft een boekencollectie op school. Ter ondersteuning gaat hier de leesmediaconsulent voor 8 uur per week aan de slag.Ook IKC Fortuna in Hoogerheide en Woensdrecht beschikt over boekencollectie en werkt al samen met een leesmediaconsulent. Dat betaalt de de school tot nu toe zelf maar krijgt hiervoor in 2023 een bijdrage van de gemeente.

Basisschool ’t Paviljoen in Ossendrecht heeft een bibliotheek op school met zowel een collectie als ondersteuning van de leesmediaconsulent. Er is nog behoefte aan een collectie voor 0- tot 4-jarigen en de aanwezigheid van een consulent voor deze doelgroep voor 2 uur per week.

De basisscholen in Huijbergen en Putte werken samen met de bibliotheek in het eigen dorp, respectievelijk Bibliotheek Huijbergen en Bibliotheek Kapellen. Verdere afspraken met deze partijen worden nog gemaakt, aldus Van der Beek.