Bergen op Zoom

Lege kantoren Ravelstraat worden ateliers voor kunstenaars

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Tien kunstenaars kunnen binnenkort hun intrek nemen in een kantoorpand aan de Ravelstraat in Bergen op Zoom. Van Dorst Logistic Services huurt het pand voor de aangrenzende opslagruimte. De kantoren verhuren ze als atelier via Stichting Kunstwerk. Die stichting merkte dat er veel vraag is naar werkruimten voor creatievelingen.

“We hebben een loods van 20.000 vierkante meter en de kantoren die we hier hebben, staan sinds we dit huren vrij. Op deze manier willen we de ruimte een maatschappelijke invulling geven”, zegt Marcel Verhagen van Van Dorst Logistic Services. Een deel van het gebouw is ook beschikbaar voor commerciële huur. Verhagen benadrukt dat de samenwerking met stichting Kunstwerk niet commercieel is.

Ateliers

Een ruimte met douchehokjes lijkt Maarten van ‘t Hof van stichting Kunstwerk niet geschikt als atelier. “Maar verder zien we veel mogelijkheden in de kantoorruimten. Niet elke vorm van activiteit kan hier plaatsvinden”, zegt de voorzitter. Zo ziet hij veel kansen voor schilders, maar niet voor beeldhouwers die met grof geschut aan de gang willen.

Verbinding

De animo voor de werkplekken is groot. Tijdens informatieavonden zijn verschillende van hen al komen kijken naar het pand. Onder hen was Richard de Weert. De 25 vierkante meter die hij aan de Wassenaarsstraat in gebruik heeft begint aardig vol te raken. Kunstwerken staan rijen dik tegen de wanden en een rondje lopen om een kunstwerk heen zit er niet in. “Ik wil ruimtelijk werken, maar zoek ook de verbinding met andere kunstenaars om samen in één ruimte projecten aan te pakken”, zegt de Weert.

De behoefte aan ateliers blijkt groot in de regio, merkt van ‘t Hof. “Wij denken dat we zeker nog wel een vergelijkbaar pand kunnen vullen inmiddels gezien de animo die er vanuit de kunstwereld is.”