Roosendaal

Leo de Jaeger volgt Ruud van Osta op als Gouden Bolhoeddrager

Leo de Jaeger (links) is de trotse 48ste Gouden Bolhoeddrager. © IQ Aarmoei-nieke

Maarten Elst Maarten Elst

Leo de Jaeger mag zich de 48ste Gouden Bolhoeddrager noemen. Maandagavond spraken voorganger Ruud van Osta en prins Markus I De Jaeger toe die zich in een uniek rijtje bolhoeddragers mag voegen. De Jaeger wordt geroemd als ‘stille en bescheiden kracht achter ontelbare initiatieven’ en ‘zonder enig eigenbelang de digitale beeldmachine van het hedendaagse Roosendaalse carnaval’.

Door: Maarten Elst

Het gezelschap achter IQ aarmoei-nieke schakelde snel nadat de jaarlijkse presentatieavond niet terecht kon in de Kwakkelkooi, maar toch kon de presentatieavond gewoon doorgaan. De heren hadden een ludieke oplossing gekozen: met een 44 minuten durende professionele film werden alle hoogtepunten van de traditionele IQ presentatieavond alsnog getoond.

Kosten nog moeite bespaard

Het herengezelschap had naar eigen zeggen ‘kosten nog moeite bespaard om er écht iets moois van te maken’. ,,De vaste artiesten werden persoonlijk opgetrommeld voor hun ‘optreje’ in de film en verzocht ‘mee gaank’ hun chique pak aan te trekken en mee te komen voor de IQ presentatieavond”, laat het bestuur weten.

Unanieme keus

Ruud van Osta, de Gouden Bolhoeddrager van 2020, kreeg een speciale behandeling. Van Osta werd in de Gouden Zetel, compleet met schemerlamp en tapijt, gezet en meegenomen door het herengezelschap. Eenmaal aangekomen kon Van Osta onthullen wie zijn opvolger werd en daarmee de 48ste Gouden Bolhoeddrager zou worden. ‘De keuze vur d’n Gouwe’ was volgens de voorzitter van IQ Aarmoei-nieke een unanieme keus: Leo de Jaeger.

De geboren Bergenaar is al jaren bestuurlijk actief in Tullepetaonestad, zo staat in de motivatie te lezen. ,, Leo is een stille en bescheiden kracht achter ontelbare initiatieven en zonder enig eigenbelang de digitale beeldmachine van het hedendaagse Roosendaalse carnaval”, aldus het juryrapport. Naast de Gouden Bolhoed en de toespraken van voorganger Ruud van Osta en Priens Markus I, de Oog’eid van Tullepetaonestad.