Roosendaal

Leontien van Moorsel fietst 12 provincies af om verhalen van nabestaanden te horen

Redactie Redactie

Voormalig profwielrenster Leontien van Moorsel fietst van 19 oktober tot en met 2 november twaalf provincies af in Nederland. Het doel van de fietstocht is herinneringen ophalen en samen overleden dierbaren herdenken. In iedere provincie wordt er een verhaal uitgekozen. Dit doet ze op verzoek van uitvaartverzorger en -verzekeraar Monuta. Dinsdagochtend vertrok Leontien vanuit Roosendaal voor een fietstocht richting het Zeeuwse Terneuzen.

Door: Esmee van den Heuvel

Leontien fietst elke etappe met een aantal Monuta-werknemers. Ze stopt bij één van de 100 locaties van Monuta en per locatie wordt er een verhaal uitgekozen. Voordat Leontien gaat fietsen gaat ze in gesprek met de nabestaanden die hun verhaal willen delen. “Met het fietsen door de 12 provincies wil ik graag meer aandacht aan herinneren geven, juist dit jaar. Ze zeggen wel eens dat een mens twee keer sterft. De eerste keer bij het overlijden en de tweede keer als zijn of haar naam niet meer wordt uitgesproken. Door namen op te halen bij nabestaanden en herinneringen te delen leven de namen voort. Dat vind ik een mooie gedachte. Daar fiets ik voor”, zegt Leontien.

Fietstocht

De fietstocht is bedoeld om aandacht te vragen voor het ‘samen herinneren’ van de overleden dierbaren. Corné Mulders, directeur Uitvaartzorg Monuta vertelt: “In 2020 zijn uitvaarten maar ook herdenkingsmomenten anders gelopen dan wellicht was gewenst. Dit heeft impact op hoe mensen getroost worden en hun verdriet verwerken. Herdenken en samen herinneringen ophalen aan een overleden dierbare is heel belangrijk voor de verwerking van verdriet.” 

‘Samen herinneren’

Op maandag 2 november eindigt de fietstocht in het Gelderse Ugchelen. Daar wordt ‘s avonds de ‘Samen Herinneren’-avond georganiseerd. Samen herinneren is een idee van Monuta in het kader van de landelijke actie van de Rijksoverheid: ‘Aandacht voor elkaar’. Op deze avond kan iedereen de naam van hun overleden dierbare laten voorlezen. Dit zal gedaan worden door presentatrice Anita Witzier. Trijntje Oosterhuis zal een exclusief optreden geven. Iedereen kan deze herdenking gratis online volgen op www.monuta.nl/samenherinneren.