Lepelstraat

Leutige Bouwers willen op ludieke manier statement maken

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

“Respect! Tot ‘ier en nie verder”. Dat is het motto van de 40e carnavalswagen van B.C. de Leutige Bouwers uit Lepelstraat. Met de wagen wil de bouwclub de toenemende agressie tegenover hulpverleners onder de aandacht brengen.

Volgens Ad Bogers van de Leutige Bouwers is de grens van tolerantie bereikt. “Wij willen een statement maken op een ludieke manier.”

Ambulance en politieauto

Op de voorkant van de wagen staan een ambulance en politieauto. Bovenop zit een agent met op zijn rug een paard. “De agent is bang om de menigte in te gaan, want hij wordt altijd uitgejouwd als hij moet optreden”, vertelt Bogers. Naast de politieagent is er ook een brandweerman te zien. “Mensen verwachten steeds meer van een brandweerman. Die moet tegenwoordig alle hulp kunnen bieden en heeft dan ook van alles bij, zoals een AED.” Als laatste wordt het oude ABG uitgebeeld. In de tijd van het voormalige gasthuis was er volgens Bogers namelijk wel respect voor de hulpverlening. “Achterop komt de brandweerwagen, die duwt de hele carnavalswagen vooruit.”

Overuren

In de bouwloods draaien leden van de Leutige Bouwers overuren om de wagen gereed te krijgen voor de eerste optocht. “We zijn eind augustus, begin september pas begonnen. Dat is voor ons doen eigenlijk laat. Maar het gaat zeker lukken”, sluit Bogers af. De carnavalswagen van de Leutige Bouwers is te zien in de optochten van Lepelstraat, Halsteren en Bergen op Zoom.