Wouwse Plantage

Leven op de boerderij door biodiversiteit op het erf: ‘Meer dan alleen koeien’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Op het melkveebedrijf van de familie Koolen uit Wouwse Plantage vliegen ‘s zomers veel huiszwaluwen rond. Om die vogels én andere dieren een beter leefplekje te kunnen bieden, sloten zij zich aan bij het project ErvenPlus 3.0. “Het is meer dan alleen koeien.”

ErvenPlus 3.0 is een samenwerking tussen Brabants Landschap, Orbis, diverse Brabantse gemeenten en natuurverenigingen. Het project draagt bij aan aan de verbetering van het leefgebied van erfbewonende soorten, zoals zwaluwen, mussen, uilen en vleermuizen.

Aantrekkelijk buitengebied

“We hopen meer dieren aan te trekken, zodat er meer leven is op de boerderij,” aldus Koolen. Dat gebeurt onder andere met het beschikbaar stellen van nestkasten en de aanplant van bomen. Bij de aftrap kwam wethouder Inge Raaijmakers daarom een appelboompje planten op het erf van Koolen. “Allemaal bedoeld om insecten en voedsel aan te bieden aan vogels”, legt Jochem Sloothaak van Brabants Landschap uit.

Met het project wordt het buitengebied van Roosendaal een stuk aantrekkelijker. “Mensen houden over het algemeen van fraaie erven”, aldus Sloothaak. “Als daar mooie heggen en oude notenbomen omheen staan, leeft het.” Koolen hoopt dat het project hem een aangekleed bedrijf oplevert, waar veel vogels rondvliegen. “Dat vinden we mooi.”

Gezondheid van landschap

Om te meten of het project succesvol is, voeren vrijwilligers zogenoemde Quickscans biodiversiteit uit. Sloothaak legt uit: “Ze lopen een uur lang over het erf en noteren alles wat vliegt of loopt. Dat geeft ons een goede indicatie van wat er zit.” Volgens hem hangt de gezondheid van een landschap samen met de biodiversiteit. “Als je veel soorten op je erf hebt, dan woon je op een gezond erf.”

In Roosendaal hebben zich deze editie al ruim twaalf erven aangemeld. Er is ruimte voor 36 erven. In de provincie Noord-Brabant zijn al 1.400 erven aangesloten. “We gaan daar nog eens vijfhonderd bij doen. Het is een groot avontuur.”