West-Brabant

Leven zonder afval: Elisah organiseert tours vol handige tips

Sven de Laet Sven de Laet

Dagelijks gaan er in de supermarkten miljoenen plastic tasjes en verpakkingen over de band. Dat moet anders, vindt Elisah Pals uit Oud-Gastel. Zij leeft al jaren volgens het Zero Waste-principe en probeert dus zo min mogelijk afval te produceren. Om anderen ook te overtuigen, organiseert ze op 5 juni door het hele land speciale tours vol tips en tricks.

Ruim vijf jaar geleden begon het zero waste-avontuur van Elisah. “Gek genoeg begon dat niet eens vanuit het idee om minder afval te produceren. Ik was op dat moment bezig met mijn voeding en wilde alle E-nummers uit mijn eten verbannen. Dan kom je al snel uit bij producten van de markt.” Het leidde tot onverwachte inzichten. “Ik merkte dat ik plotseling veel minder verpakkingen overhield.”

Denk ook aan je eigen broodzak voor bij de bakker.

Dat was voor Elisah het moment om zich verder te verdiepen in het volledig afvalloos leven. “De afgelopen jaren heb ik zelf geleerd hoe makkelijk dat eigenlijk kan zijn. Er zijn een paar heel simpele trucjes. Op de markt zijn de meeste producten dus niet voorverpakt. Maar denk ook aan je eigen broodzak voor bij de bakker. En er zijn zelfs steeds meer winkels, waar je gewoon zelf je een bakje mee kunt nemen voor je aankopen. Die hebben een speciale sticker op de ruit.”

Het zijn een paar handige en vooral makkelijk toepasbare tips, die ook tijdens de tours voorbij zullen komen. “Het is best een grote stap voor veel mensen. Met dit soort kleine veranderingen, kan er al een groot resultaat behaald worden.” Dat het nog niet altijd even makkelijk is, merkt ook Elisah zelf nog steeds. “Ik heb net een winkel met broccoli zonder plastic eromheen ontdekt. Dat zie je bijna nergens. Geweldig!”

Aanmelden voor een van de tours kan via de site van Zero Waste Nederland.