Etten-Leur

Lezing in bieb Etten-Leur over luchtvaartpionier

Het monument in Etten-Leur dat aan de vlucht van de Wright Flyer herinnert

Herbert Kats Herbert Kats

In de bibliotheek van Etten-Leur staan twee voorjaarslezingen op het programma. Zowel heden als verleden komen aan bod. Eén avond is gewijd aan Sybrand Heerma van Voss, de suikerbaron die de eerste gemotoriseerde vlucht boven vaderlandse bodem organiseerde.

Op 7 maart vertelt Arie de Bruin wat hij de afgelopen 25 jaar heeft ontdekt over deze markante luchtvaartpionier. Suiker was in de tijd van Heerma van Voss (1841-1934) één van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de Rijksoverheid.

Heerma van Voss fungeerde als een nationale spil in deze industrietak. Hij had de stunt met een Wright Flyer bedacht om het veertig jarig bestaan van zijn suikerfabriek op te luisteren.

Heerma van Voss neemt even zitting in de Wright Flyer.

Maar daarnaast bouwde Van Voss ook een reputatie op als weldoener. Niettemin is zijn naam toch vooral verbonden met de vlucht, die op 27 juni 1909 op Klappenbergse Heide met succes werd voltooid door Charles, graaf de Lambert. Een historische vlucht, al bleef de graaf slechts enkele minuten in de lucht.

Lezing Heerma van Voss. Do 7 mrt | 20:00 uur | € 5 (incl. een consumptie)

Voor het zover is duikt Erdinç Saçan op 22 februari in de wereld van AI. Als docent-onderzoeker bij Fontys ICT is Saçan expert op het gebied van educational technology, inclusieve artificiële intelligentie en generatieve AI. Tijdens zijn lezing gaat hij in op onder meer ChatGPT en DeepL Translator. En stelt zichzelf en zijn gehoor vragen als: Wat is het en hoe gebruik je het in je voordeel?

Ontdek de wereld van AI – Do 22 feb | 19:30 uur | € 3,50 (incl. een consumptie)