Bergen op Zoom

Lichtjesherdenking Oorlogsbegraafplaats gaat in afgeslankte vorm door

Foto: Dick Vermaas

Maarten Elst Maarten Elst

De jaarlijkse herdenking op de Oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom gaat weliswaar door, maar zonder publiek. Dat laat de organisatie weten. Door de aangescherpte coronamaatregelen is het niet mogelijk om op vrijdag 24 december met toeschouwers de lichtjes aan te steken, zoals in 2019. Belangstellenden kunnen wel een lichtje adopteren.

Vorig jaar kon de herdenking op de Britse en Canadese erevelden niet doorgaan wegens de geldende coronamaatregelen. Dit jaar ziet de organisatie wel een mogelijkheid, zij het in de meest sobere vorm mogelijk. “Het zal niemand zijn ontgaan dat er wederom aangescherpte maatregelen om het virus in te dammen de komende weken van toepassing zijn”, laat de organisatie weten. “Wij als organisatie van Lichtjes op Oorlogsgraven Bergen op Zoom begrijpen de ernst hiervan en volgen de richtlijnen die gelden voor evenementen vanuit de overheid.”

Erevelden na 17:00 weer beschikbaar

Er is op kerstavond, vrijdag 24 december, geen publiek welkom bij de jaarlijkse herdenking. De organisatie geeft aan dat dit in het belang is ‘voor ieders veiligheid en voor ieders gezondheid’. “Wij zullen het plaatsen van de lichtjes op 24 december met een beperkte groep uitvoeren, slechts de leden van de organisatie zullen ervoor zorgen dat op ieder ereveld lichtjes geplaatst worden, met inachtneming van de geldende coronamaatregelen. U kunt zich hiervoor niet aanmelden”, vervolgt de organisatie.

Ondanks dat de herdenking in de meest sobere vorm doorgaat, zal het dit jaar, in tegenstelling tot 2020, niet meer donker blijven. “Belangrijk om te weten is dat de erevelden tijdens het plaatsen van de lichtjes niet toegankelijk zijn voor publiek. Als alle lichtjes geplaatst zijn, zullen de erevelden vrijgegeven worden. Wij verwachten dat dat na 17.00 uur zal zijn”, aldus de organisatie.

Adopteer een lichtje

Toch hoeven belangstellenden niet helemaal het gevoel te hebben niet aanwezig te zijn bij de herdenking. “We hebben nagedacht hoe we toch kunnen realiseren dat uw kaarsje er wel staat op 24 december”, schrijft de organiserende stichting. Mensen kunnen een lichtje doneren door een geldbedrag over te maken naar de stichting Bevrijding Brabantse Wal. Geld kan overgemaakt worden naar rekeningnummer NL20 RABO 0314 0207 05 t.n.v. Stichting Bevrijding Brabantse Wal. “Vermeld hierbij “Adopteer een lichtje” met uw naam. Of plaats zelf een kaarsje voor uw raam op 24 december en deel dit via de Facebookpagina van Lichtjes Canadese en Britse Oorlogsbegraafplaats Bergen op Zoom.”