Huijbergen

Lichtstoet Woensdrecht viert 25-jarig jubileum met grote lichtshow op kerk

Foto: Stichting Lichtstoet Woensdrecht

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Lichtstoet Woensdrecht bestaat 25 jaar. Om dat te vieren is er dit jaar een extra prijs voor de deelnemers, en is er een speciale lichtshow op de kerk van Huijbergen. Zaterdag 13 april trekken 21 deelnemers door de straten van Huijbergen om deze bijzondere mijlpaal te vieren.

Het was het jaar 2000 toen Stichting Lichtstoet Woensdrecht werd opgericht door Louis Schenk, Bertus Linders en Adrie Buijs. “En Adrie is er nog steeds als penningmeester”, vertelt secretaris Henk van de Brug. Om dat speciale jubileum te vieren is de penningmeester geëerd tijdens de informatieavond met de deelnemende bouwclubs. “Hij hoeft niet meer in de spotlight te staan, maar zo met de deelnemers vonden we het wel een mooi moment om zijn jubileum uit te lichten.”

Hoogte- en dieptepunten

In de 25 jaar dat de stichting bestaat, heeft er 22 keer een lichtstoet door de gemeente Woensdrecht gereden. Dit jaar is het dus de 23ste editie. “Het grootste dieptepunt dat we in al die jaren hebben meegemaakt is toch wel het overlijden van oprichter Louis Schenk. Dat gebeurde in 2017. Hij kreeg kanker, en binnen drie maanden was hij overleden. Daar hebben we toen tijdens de lichtstoet in Ossendrecht uitgebreid aandacht aan besteed.”

Een hoogtepunt was volgens Van de Brug de lichtstoet van 2022 in Putte. “We reden daar in het najaar, tijdens de Putse kermis. Speciaal vanwege 750 jaar Putte.” Het was dat jaar erg moeilijk om een mooie stoet bij elkaar te krijgen. “Veel carnavalsclubs zijn in die periode bezig met bouwen, en hebben dus geen wagen. Dat was een grote uitdaging. Maar uiteindelijk is het gelukt, en hadden we maar liefst 15-duizend man publiek. Dat was echt heel bijzonder.”

Deelnemers

Dit jaar zijn er gelukkig geen problemen met het samenstellen van een mooie stoet. “We hebben 21 deelnemers!” Deze deelnemers komen uit Putte, Steenbergen, Huijbergen, Wuustwezel, Ekeren, Hoogerheide en veel van de Remise uit Calfven. “Eén deelnemende wagen uit Wuustwezel is 44 meter lang, enorm dus.” Ook doen er een aantal muziekgroepen mee. Als kers op de taart is er een grote lichtshow op de kerk van Huijbergen. “Dat is de laatste keer dat de kerk gaat shinen, hij is immers al gesloten.”

De verlichte stoet start 13 april om 21.45 uur vanaf de Staartsestraat. Daarna rijdt de groep door de Dorpsstraat, Boomstraat, Westerstraat, Wilhelmietenstraat, Siardus Bogaertslaan en de Prior Borrekensstraat.

Bekijk hieronder de lichtstoet van 2023 terug.