Fijnaart

Liefde voor musicals is bij Jan Willem zo groot dat hij er een tijdschrift over maakt

Jan Willem en Mario in gesprek over Musical Mag in het tv-programma Spotlight.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Er wordt prachtig in geacteerd, mooi in gezongen en goed in gedanst: musicals. Al zijn hele leven vindt Jan Willem van Bodegom musicals fantastisch. Die passie breidt hij naast het regisseren ervan nu uit naar het maken van een tijdschrift: Musical Mag.

Zelf is Jan Willem actief in de musicalwereld als het gaat om regisseren. “In Fijnaart brengen we zo’n één keer per jaar een musical uit met onze grote muziekvereniging Oranjevaan. Het openluchtspektakel Oorlogswinter bijvoorbeeld, dat speelden we vorig jaar”, vertelt hij aan Mario Egthuijsen in het tv-programma Spotlight. “En in oktober 2024 brengen we Shrek the musical.”

Nog geen ander Nederlands musicaltijdschrift

Maar met alleen regisseren nam Jan Willem geen genoegen. Hij begon het magazine Musical Mag. “Ik kan me niet herinneren dat er eerder een tijdschrift is geweest over musicals. Ik zat te wachten tot het kwam, en dat gebeurde niet. In landen als Engeland en Duitsland hebben ze dat wel, waarom dan niet in Nederland? Musicals zijn ook hier hartstikke populair. Toen besloot ik het zelf maar te gaan doen.”

Voordeel voor Jan Willem is dat hij zelf al tientallen jaren meegaat in de journalistiek. “Ik kan dus wel een verhaal schrijven”, vervolgt hij. “En ik kan inmiddels ook de vormgeving, dus ik kan redelijk wat zelf doen.” Bovendien is de keuze niet van de ene op de andere dag gemaakt. “Ik liep al wel een jaar of vijftien met het idee rond. Maar nooit had ik er echt tijd voor. Nu zit ik in wat rustiger vaarwater.”

Mooie verhalen

Wie Jan Willem uiteindelijk overhaalde was Nandy van Beurden. “Zij speelt momenteel in De Tocht in Leeuwarden, en ik zag haar steeds weer voorbij komen bij De Slimste Mens. Zij vertelde altijd zulke mooie verhalen. Dat soort verhalen wilde ik graag in een magazine hebben. Ik wilde niet langer meer wachten en ben eraan begonnen.”

De insteek van Musical Mag zijn niet zozeer de musicals zelf, maar meer de artiesten de erin spelen. “Het gaat erom om de artiesten beter te leren kennen.” Maar ook de mensen die achter de schermen meewerken komen aan het woord. “Mensen die aan musicals werken hebben zulke mooie verhalen te vertellen, die verdienen het om in zo’n blad geplaatst te worden. Ik bied ze graag een podium, maar dan op papier.”

Inmiddels zijn de eerste honderden tijdschriften de deur uit. Ieder kwartaal wordt er een nieuwe editie uitgebracht.

Lees ook: Megaproductie ‘Oorlogswinter, de Musical’: ‘Het is zó’n prachtig verhaal’