Bergen op Zoom

Life on Stage zet theatertechniek in de spotlight

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Als je tijdens een avondje theater een technicus op het podium ziet, dan is er waarschijnlijk iets mis. Want meestal werken de mensen van licht en geluid achter de schermen. Tijdens Life on Stage wordt de technische kant van cultuur belicht.

De middag voor het optreden van de Nederlandstalige artiest Spinvis zijn technici in Theater de Maagd druk bezig met de voorbereidingen. Want er komt nogal wat kijken bij een show in het theater. Denk aan licht, geluid en engineering, zegt Cees Snellink, hoofdtechniek bij Gebouw-T en de Maagd. En omdat geen show hetzelfde is, hangen de lampen en decorstukken ook iedere keer anders.

Life on Stage

Om mensen kennis te laten maken met wat er allemaal achter de schermen gebeurt is er op 20 februari het evenement Life on Stage. “Het wordt een evenement waarbij de technicus en de spullen die hij gebruikt centraal komen te staan. Er doen een aantal artiesten aan mee. Hier in de Maagd gaan we iets doen met dans en in gebouw-T gaan we iets doen met rappers”, zegt Snellink. Zowel mensen die een blik achter de schermen willen, als mensen die een carrière in de theatertechniek ambiëren zijn welkom. Want de sector is hard op zoek naar extra handjes. Tijdens de coronacrisis was er amper werk en zijn veel mensen uit de theatertechniek andere beroepen gaan beoefenen. “Er is een chronisch tekort aan technici, dus we zijn op zoek naar jong talent”.

Onderbelicht

Het is volgens Snellink hoog tijd dat de techniek in de spotlight komt te staan. Techniek wordt nu vaak gezien als een onderbelicht onderdeel van de culturele sector. “Mensen verwachten dat het allemaal automatisch gaat, maar er zit meer werk achter dan mensen denken”, zegt lichtman Thijs Swagemakers.

Veel theaters en podia in Brabant en Zeeland zijn aangehaakt bij het initiatief. Alle deelnemers zetten op zondag 20 februari de deuren wagenwijd open. Je moet je wel even aanmelden op Lifeonstage.nu.