Bergen op Zoom

Lijst Linssen: Liever Suikerlab, De Schelp en Gebouw-T in de verkoop

Het centrum van Delta Agrifood Business (DAB), in het voormalige Suikerlab. (Foto: ZuidWest Update)

Han Verbeem Han Verbeem

Lijst Linssen wil dat het Bergse college van B&W gebouwen als zwembad De Schelp, Gebouw-T en het Suikerlab van de hand doet, in plaats van monumentale panden zoals de Synagoge. Dat schrijven raadslid Sander Siebelink en burgerlid Julien Voets in een brief aan het college van B&W. De verkoop van gemeentelijk vastgoed is nodig omdat Bergen op Zoom gebukt gaat onder een zware schuldenlast van bijna 300 miljoen euro.

Door:Han Verbeem

Maandag maakten wethouders Barry Jacobs en Patrick van der Velden een lijst van tien vastgoedobjecten bekend, die het college wil verkopen. Enerzijds zouden de opbrengsten nodig zijn om extra geld in het laatje te brengen en daarnaast zou de gemeente verlost zijn van onderhoudskosten. Op de lijst prijken namen van gezichtsbepalende monumenten zoals de synagoge, het dodenhuisje op het Halsterse kerkhof en de molen van Nieuw-Borgvliet. Ook kleine objecten zoals de park-keet bij de Zoom en het kleiine spuitgebouwtje op de Kaai staan in de verkoop. Deze twee gebouwtjes doen momenteel dienst als opslagruimte voor gemeentelijk onderhoudsmaterieel.

Debat college en raad

De verkoopplannen zorgen voor een stroom van reacties in de social media en diverse raadsfracties hebben kritiek geuit. Mede hierom heeft wethouder Jacobs donderdagavond ibekendgemaakt dat de verkoopplannen voor de synagoge voorlopig zijn opgeschort. Op 19 november gaat het college met de gemeenteraad in debat over het vastgoedbeleid en de opgestelde lijst van verhandelbare panden en terreinen.

Grotere objecten

Lijst Linssen stelt, vooruitlopend op dit debat, dat het college bij het opstellen van de lijst beter had kunnen kijken naar grotere objecten die de gemeente méér opleveren. LL vindt dat monumenten die een grote maatschappelijke betekenis hebben, zoals de synagoge en het hertenkamp in Halsteren, juist in gemeentelijk beheer moeten blijven.

Meer efficiency

Het gebouw aan het Wilhelminaveld, waar nu Gebouw-T, is ondergebracht, zou volgens de briefschrijvers verkocht kunnen worden aan een commerciële partij op het gebied van muziekevenementen. “Dit zorgt ons inziens voor een grotere en effectievere daling van de exploitatie- en onderhoudskosten waarmee we adequater de schuldenlast kunnen laten dalen”, aldus Siebelink en Voets. Dit zou leiden tot een veel realistischer en effectievere aanpak. “Waarom begint u niet eerst met dit soort financiële hangijzers”, zo vragen de LL-politici het Bergse college. Ook zwembad De Schelp zou volgens LL beter verkocht kunnen worden. Het bad is al sinds de bouw een forse kostenpost voor de gemeente. Het herstel van De Schelp, dat keer op keer gepaard ging met tegenvallers, heeft de gemeente Bergen op Zoom al miljoenen euro’s gekost.