Bergen op Zoom

Lijst Linssen wil verbod op open dagen middelbare scholen

Han Verbeem Han Verbeem

Lijst Linssen vreest voor coronarisico’s nu een aantal scholen overweegt om ná de lockdown open dagen te organiseren voor aankomende leerlingen. Dat schrijft raadslid Sander Siebelink aan het Bergse college van B&W. Siebelink wil dat het college scholen verbiedt open dagen te houden en zonodig op te treden als de veiligheid in het geding komt. Volgens de scholen zelf is er geen enkele reden tot ongerustheid: tijdens de lockdown zijn bezoeken sowieso niet mogelijk, en de RIVM-maatregelen worden altijd nageleefd.

Door: Han Verbeem

Ondanks de huidige lockdown die nog tot 19 januari duurt en mogelijk enkele weken wordt verlengd, vreest Lijst Linssen dat er tóch open dagen komen op scholen in de de gemeente Bergen op Zoom. Siebelink noemt dat “onverwantwoord”, zo schrijft hij in zijn brief aan het Bergse college. “Uit recent onderzoek is gebleken dat ook jongvolwassenen een groter risico op overdracht van het coronavaccin met zich meedragen”, stelt hij. De open dagen zijn ingepland voor eind januari en begin februari en bedoeld voor de scholieren uit de hoogste basisschoolklassen en hun ouders.

Tijdslot

Diverse scholen bevestigen dat dergelijke bijeenkomsten voor de periode ná de lockdown zijn ingepland, en verwijzen daar ook naar op hun websites – zoals de OMO Scholengroep, ‘t Rijks en het Juvenaat. Daarbij worden de voorschriften van het RIVM strikt nageleefd, zo benadrukken de directies. Zo worden bijeenkomsten en doe-middagen in kleine groepen gehouden en met een tijdslot.

Online kennismakingen

Voor Siebelink is dat niet genoeg. Met name de opkomst van de nieuwe, zeer besmettelijke Covid19-variant uit Groot-Brittannië baart hem grote zorgen. “Naar de mening van Lijs Linssen lopen medewerkers van de scholen, ouders en leerlingen daarmee grote risico’s. Ongeacht het feit of er maar kleine groepen worden toegelaten. Het raadslid wil dat álle middelbare scholen zich houden aan een eerdere gemaakte afspraak om alleen onine introductiepakketten aan te bieden met webinars. Volgens Siebelink dient het Bergse college de scholen aan deze afspraak te houden en zonodig in te grijpen fysieke introductiedagen te verbieden.

Vestigingsdirecteur Frank Looijen van het Mollerlyceum neemt afstand van deze bewoordingen. “De scholen gaan over hun eigen open dagen, niemand anders”, merkt Looijen op. Bovendien is het te vroeg om nu al te speculeren over de richtlijnen ná de lockdown. “Laten we eerst de persconferentie van 12 januari afwachten.”