Bergen op Zoom

Lilianne werd als eerste vrouw lid van het Schuttersgilde: ‘Lang voor gevochten’

Sven de Laet Sven de Laet

In de Middeleeuwen bewaakten de heren van het Schuttersgilde de stad. En hoewel dat honderden jaren later niet meer nodig is, bleven de gildes een mannenwereld. Tot nu. Lilianne Visch uit Bergen op Zoom is sinds vorige maand de allereerste vrouw binnen het Schuttersgilde St. Sebastiaan. “Daar heb ik lang voor gevochten.”

Aan dat laatste is geen woord gelogen. Al sinds de heroprichting in 1986 is Lilianne betrokken bij de club. “Dankzij mijn vader, die toen heeft geholpen om samen met de heer Laane de boel weer op te zetten.” Sindsdien is ze eigenlijk nooit weggeweest bij het gilde. “In mijn studententijd schoot ik bijvoorbeeld zelf ook heel vaak. En ik hielp bij allerhande evenementen.”

Kijk nu eens naar defensie. Daar zitten volop vrouwen tussen.

Toch was een écht plekje binnen het gilde lange tijd onmogelijk. “In de statuten, die dateerden uit 1465, stond dat alleen mannen lid mochten worden. Op zich niet heel gek, aangezien zij in die tijd de boel moesten verdedigen. Maar kijk nu eens naar defensie. Daar zitten inmiddels volop vrouwen tussen.”

Klinkt logisch, maar het kostte nog aardig wat overtuigingskracht om de rest van het gilde aan haar kant te krijgen. “Ik heb lang moeten vechten om daar wat aan te veranderen. In Raamsdonk zit een gilde waar al wel langer vrouwen bij mochten. Die hebben me zelfs al eens gevraagd om me bij hen aan te sluiten.” Maar haar club verlaten, dat was uiteraard geen optie. Het bleek een jaar geleden ook niet meer nodig. “Ik vond medestanders en uiteindelijk hebben we de regels aan kunnen passen.”

Krijg je meer witte bonen dan bruine, dan zit het goed.

Niet dat daarmee alles koek en ei was. Er volgde namelijk nog een spannende stemmingsceremonie. “Daarin bepalen de gildebroeders of je wel of niet lid mag worden.” En ook dat gaat nog lekker ouderwets. “Met witte en bruine bonen. Krijg je meer witte dan bruine, dan zit het goed.”

Goed nieuws voor Lilianne: dat gebeurde. En dus is het meteen tijd voor de volgende missie. “Jongere aanwas krijgen. Een groot deel van de broeders begint aardig op leeftijd te raken en we gaan graag nog heel wat jaartjes door. Dus mocht je een keertje willen komen schieten, wees welkom.”

Mocht je andere interesses hebben dan het handboogschieten, dan zijn er ook nog andere disciplines: “Trommen, bazuin blazen en vendelen.” En dat altijd met de doelstellingen van het gilde voor ogen. “Het in stand houden van cultureel erfgoed, de connectie met de katholieke kerk, dienstbaarheid aan de gemeenschap en acties voor goede doelen.”