Bergen op Zoom

Linssen: De Zeeland ideaal voor MediaMarkt

Foto: Shutterstock

Han Verbeem Han Verbeem

De Bergse gemeenteraad is op zoektocht naar nieuwe functies voor de Bergse binnenstad: is het winkelhart definitief op z’n retour en maakt detailhandel plek voor nóg meer horeca of voor woningen? Opnieuw dreigt leegloop van het stadscentrum. De MediaMarkt heeft bekendgemaakt nog dit jaar te verhuizen naar winkelcentrum De Zeeland. Een ideale oplossing, vindt raadslid en oud-wethouder Ton Linssen. En, zo stelt de lokale politicus: een sterker Zeeland-gebied maakt óók de binnenstad aantrekkelijker.

Door: Han Verbeem / Abdirisaq Ali (video)

Voor Ton Linssen, partijleider van Lijst Linssen, komt het vertrek van de MediaMarkt niet als een verrassing. Sterker nog: al in 2014 kondigde MediaMarkt het stadsbestuur aan, dat de bestaande locatie aan de Burgemeester Van Hasseltstraat niet meer voldoet. “Er is geen parkeergelegenheid voor de deur”, aldus Linssen – destijds wethouder economische zaken. “Daarom kunnen ze nu onvoldoende witgoed, zoals wasmachines en koelkasten, in het assortiment opnemen.” Nu loopt het huidige huurcontract ten einde en maakt MediaMarkt “een zakelijke afweging”, constateert Linssen. Volgens hem is De Zeeland een ideale locatie. En het bestemmingsplan zou het mogelijk moeten maken, stelt Linssen, omdat destijds -nog onder zijn wethouderschap- een uitruil is gemaakt met uitbreidingsmogelijkheden aan de kop van het Geertruidaplein. Deze beschikbare vierkante meters detailhandeluitbreiding zijn destijds verplaatst naar De Zeeland.

Zorgelijk

Een ander geluid komt van de fracties van D66 en BSD. De BSD-voorman Louis van der Kallen noemt de verhuizing zorgelijk en wil een versneld debat over de toekomst van de Bergse binnenstad, naar aanleiding van het vertrek van de mediagigant. En het Bergse D66-raadslid Ufuk Cuman betwijfelt of het huidige bestemmingsplan van De Zeeland de extra detailhandel van MediaMarkt wel toelaat – zo schrijft hij aan het Bergse college van B&W. Cuman is verbolgen over uitlatingen van wethouder Jeroen de Lange, die de verhuizing “een fantastische ontwikkeling” genoemd zou hebben. Gemeentewoordvoerder Erwin Stander nuanceert dit; volgens hem heeft de wethouder vooral aangegeven dat het goed is dat MediaMarkt met deze verhuizing in elk geval in de gemeente Bergen op Zoom blijft. Het woord ‘fantastisch’ zou in dit verband overigens niet zijn gevallen.

Provinciale vragen

Ook de Provinciale Statenfractie van het Forum voor Democratie (FvD) heeft haar zorgen geuit over de leegloop van de Bergse binnenstad. Statenlid Maikel de Bekker verwijst naar de intentieovereenkomst, die het Bergse college van B&W en het Brabantse provinciebestuur in november 2020 hebben ondertekend. Deze overeenkomst richt zich”vooral op het tegengaan van leegstand en het tegelijkertijd zorgen voor een levendige binnenstad met de juiste voorzieningen en een goede combinatie van wonen, werken en leisure.” De Bekker constateert dat de gemeente Bergen op Zoom van plan is méér lichte horeca toe te laten in leegstaande panden; dit zou ondermeer blijken uit de concept-Toekomstvisie 2035 die de Bergse raad deze en komende maand bespreekt. Voor De Bekker is dit aanleiding om zijn zorgen per brief te uitten aan het Brabantse college van Gedeputeerde Staten (GS). “Is GS het met FVD eens dat het opvullen van leegstaande panden met lichte horeca het probleem niet gaat oplossen”, schrijft De Bekker. Hij vreest een overkill aan horeca. Dat leidt volgens hem niet tot sterkere maar juist zwakkere steden.

Verhuizing vóór eindejaarsdrukte

Hoofdkantoor Media Saturn Nederland bevestigt de verhuisplannen van MediaMarkt in Bergen op Zoom. Volgens woordvoerder Dorien Tjin-Kinds is het de bedoeling om ‘zo snel als mogelijk’  te verhuizen en uiterlijk in het laatste kwartaal van dit jaar: “Voordat de eindejaarsdrukte begint.”

Het klopt dat onze winkel in Bergen op Zoom gaat verhuizen naar winkelcentrum De Zeeland, zo bevestigt Kinds, omdat daar leisure (vrijetijdsbesteding) en shopping samenkomen. Weggaan uit de gemeente is nooit de bedoeling geweest, benadrukt de woordvoerder van Media Saturn. “Bergen op Zoom is een zeer belangrijke locatie voor MediaMarkt om een winkel te hebben. Mede voor het faciliteren van online pickup -met online bestellen en korte tijd later het product ophalen in de winkel- én het bieden van service en dergelijke. We blijven dus gevestigd in Bergen op Zoom, waardoor ook de lokale werkgelegenheid behouden blijft.”

Meerdere etages

MediaMarkt verhuist naar de nieuwe locatie om meerdere redenen. Dorien Tjin-Kinds: “Het is allereerst een betere locatie. We  hebben daar een winkelruimte met twee etages, op de begane grond en de eerste verdieping. Waar we nu slechts een etage hebben, op de eerste verdieping.” Ook wat betreft bereikbaarheid is het een enorme vooruitgang. Klanten kunnen er gratis parkeren voor de deur. Dat is natuurlijk heel aantrekkelijk.  “Tenslotte heeft het nieuwe pand veel glas en lichtinval, wat zorgt voor een betere zichtbaarheid.”

Compleet winkelassortiment

De nieuwe vestiging wordt ‘slim ingericht’, waamee MediaMarkt een meer compleet en kwalitatief winkelassortiment kan bieden. “Daarbij wordt de winkel geactualiseerd conform het nieuwe winkelformat van MediaMarkt, in aansluiting op de veranderende consumentenbehoefte. Zo zien we bijvoorbeeld een enorme toename van online pick up, waarbij klanten online een bestelling plaatsen en hun product korte tijd later zelf ophalen in de MediaMarkt-winkel van hun keuze.” De nieuwe winkel is daarvoor meer geschikt, aldus de woordvoerder.  “Al met al kunnen wij vanuit de nieuwe winkel klanten beter van dienst zijn – in diverse opzichten.”