Nispen

Lintjes voor Inge Aerden en René Leijdekkers uit Nispen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Inge Aerden en René Leijdekkers uit Nispen hebben zondag allebei een koninklijke onderscheiding gekregen. Ze zijn benoemd tot Lid in De Orde van Oranje-Nassau.

Aerden en Leijdekkers zetten zich al jaren als vrijwilliger in voor heemkundekring De Heerlijckheijd Nispen. Burgemeester Han van Midden kwam hen zondagmiddag dan ook verrassen bij een lezing die door hen was georganiseerd.

Boeiende verteller

Inge Aerden is 47 en al jaren secretaris van De Heerlijckheijd Nispen. “Ze weet veel over de geschiedenis van Nispen en kan hierover heel boeiend vertellen. Ze geeft altijd uitleg bij de molendagen en monumentendag,” aldus de gemeente Roosendaal. Aerden is ook al bijna 10 jaar secretaris van dorpshuis Nisipa, zit in het voorzittersoverleg van alle buurt- en dorpshuizen en is secretaris van Cultureel Nispen.

Veel mensen in Nispen zullen haar kennen voor haar betrokkenheid bij de Kerstloop Nispen, de collecte voor het KWF kankerbestrijdingsfonds, het clubblad van NSV Vrouwenvoetbal of het onderhoud van Molen de Aerden. De koning vond dat iemand met zo’n staat van dienst een lintje verdient en de burgemeester mocht het haar zondag opspelden.

Bewaker van geschiedenis

Ook het andere lintje is welverdiend. René Leijdekkers is 67 jaar en mede-oprichter van De Heerlijckheijd Nispen. Sindsdien is hij zeer actief en betrokken bij de heemkundekring. Hij doet ook archeologisch onderzoek naar de geschiedenis van Nispen, omdat hij wil dat er niets verloren gaat.

Leijdekkers is ook politiek actief voor de Roosendaalse Lijst. En hij is kernlid van de parochie H. Maria Hemelvaart, waar hij ook bestuurslid is geweest. Hierdoor is Leijdekkers ook betrokken bij het onderhoud van de kerk en het pastoraal centrum.