West-Brabant

Lintjesregen 2020 wordt door corona anders dan anders

Foto: Nationale Beeldbank

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Hoe verdrietig het ook is, door de strijd die wordt gevoerd om het coronavirus eronder te krijgen mogen ook de uitreikingen van de Koninklijke Onderscheidingen niet plaatsvinden. We vroegen de gemeenten Woensdrecht, Roosendaal en Bergen op Zoom wat ze nog wél mogen en oppakken om de te decoreren burgers in het zonnetje te zetten.

De Kanselarij der Nederlandse Orden heeft alle Nederlandse gemeenten laten weten dat er in deze periode vanzelfsprekend geen onderscheidingen mogen worden opgespeld. Dit is echt deel van het voorgeschreven protocol en omdat het nu onmogelijk is, is besloten die ceremonie later dit jaar alsnog te houden. Op een andere datum dus, die nog vastgesteld moet worden en afhangt van hoe snel het virus voldoende onder controle is. Daarom worden er op 24 april geen lintjes uitgereikt.

Per gemeente anders

Hoe die uitgestelde lintjesregen eruit gaat zien, kan per gemeente verschillen en is nog lang niet overal bekend. In sommige plaatsen heeft men al besloten dat er alsnog een gezamenlijke ceremonie komt, elders gaat een burgemeester bij mensen langs om ze te decoreren.

Alternatieve felicitaties

Wat er dan wel gebeurt op 24 april? Voor 12.00 uur ’s middags worden in ieder geval alle mensen die een lintje krijgen gebeld, zo veel mogelijk door de burgemeesters zelf. Wat er daarna van wordt gemaakt verschilt per gemeente. 

In Roosendaal krijgen de inwoners om wie het gaat een felicitatiebrief en een boeket thuisbezorgd. Dat gebeurt in Bergen op Zoom met een kaart en bloemen maar daar heeft burgemeester Frank Petter nog een bijzondere verrassing in petto. Normaliter spreekt hij de gedecoreerden toe bij de uitreiking. Deze keer doet hij dat ook maar dan in studio-opnames die in het geheim vooraf zijn vastgelegd bij Streekomroep ZuidWest. Die zijn op 24 april vanaf 12.00 uur te bekijken op onze website. Woensdrecht heeft dit jaar slechts twee inwoners die een lintje gaan krijgen. Zij worden eveneens gebeld met persoonlijke felicitaties van burgemeester Adriaansen en er wordt later die dag een feestelijk boeket bezorgd.