Roosendaal

Lintjesregen Roosendaal: tien mensen onderscheiden en twee bevorderd

Close-up van koninklijke onderscheiding

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal is tien koninklijke onderscheidingen rijker. Ook zijn twee mensen die eerder al een lintje hebben gekregen in rang omhoog gegaan. Er zijn maandag negen mensen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Daar was een echtpaar bij. En één persoon is zelfs benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Twee mensen die al Lid waren zijn bevorderd tot Ridder.

Burgemeester Han van Midden had maandag een druk schema om koninklijke onderscheidingen uit te reiken. De lintjesregen bracht hem naar Nispen, Wouw en alle hoeken van Roosendaal. In totaal heeft hij twaalf onderscheidingen uitgereikt. Daarvan waren er tien nieuw. Er waren namelijk ook twee mensen die al Lid in de Orde van Oranje Nassau waren, maar die bevorderd zijn naar Ridder.

Bevlogen ondernemer Jan van Pul, benoemd tot Ridder

Ondernemer Jan van Pul uit Roosendaal mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen. Hij was tot vorig jaar eigenaar van enkele Praxis-filialen en heeft zich jarenlang ingezet voor sociaal en duurzaam ondernemen. Ook coachte hij graag andere ondernemers bij de Stratos Club. De 64-jarige Van Pul heeft zijn talenten ook ingezet voor het carnaval in Roosendaal. Zo was hij hoofd van de commissie Kiendermiddag en lid van de Boerenraad. En ook de sport kon op hem rekenen: zo’n zeven jaar lang was hij bestuurslid van Hockeyclub De Pelikaan, waar hij ook een tijd interim-voorzitter was. Van Pul is nog altijd voorzitter van de Raden van Toezicht van voedselbank Goed Ontmoet en Theater De Kring.

Meewerkende voorzitter Jac Roeken, bevorderd tot Ridder

In 2002 kreeg Jac Roeken uit Nispen al een lintje. Dat was voor twaalf jaar inzet als raadslid in de gemeenteraad en voor zijn vrijwilligerswerk. Deze keer, op 74-jarige leeftijd, is hij bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Roeken is zo’n 40 jaar lang secretaris geweest van de Oranje Stichting Nispen. Ook is hij al sinds 1975 voorzitter van de NSV Fietsdriedaagse. Maar waarschijnlijk kennen veel dorpsgenoten hem ook als de vriendelijke chauffeur van de buurtbus. Hij is ook voorzitter van Buurtbus Nispen en zorgt voor zo’n leuke sfeer in het team dat mensen graag chauffeur willen worden. Roeken is daarnaast ook nog voorzitter van de KBO Nispen, van de KBO Kring Vlietlanden en van het Gehandicaptenplatform ROGEP.

Tullepetaon Cor Verbogt, bevorderd tot Ridder

In 2006 kreeg Cor Verbogt uit Roosendaal een lintje. Hij was toen twaalf jaar raadslid en actief bij allerlei organisaties in de gemeente. En in 2018 kreeg hij de Roosenspeld, een gemeentelijke onderscheiding. Maandag is hij bevorderd van Lid naar Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Want sinds zijn vorige lintje is er nog een lijst aan activiteiten bij gekomen. Zo is hij voorzitter geweest van de Stichting Kunstmaand Roosendaal en is hij sinds 2004 voorzitter van de Bond voor Personeel Post. Maar Verbogt is misschien nog wel het meest bekend als echte Tullepetaon, door zijn werk voor de Stichting Carnaval Roosendaal. Samen met Hans Verbraak heeft hij het boek Tien Tullepetaonse Oogheden uitgebracht. Ook heeft Verbogt er voor gezorgd dat het kunstwerk van de Trommelaeren van Roesendale op het dak van een flat kwam te staan. Daarnaast is hij nog steeds voorzitter van de Stichting Frans van der Groen en lid van de cliëntenraad van de Stichting St. Elisabeth Roosendaal.

Cor Verbogt is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (foto: © gemeente Roosendaal)

Acteur, regisseur en schrijver Erik Borghouts

De 48-jarige Erik Borghouts uit Nispen is bekend van voor en achter de schermen. Hij is jarenlang vrijwilliger geweest bij het Sint Nicolaascomité in Wouw. Daar kroop hij in de rol van Piet en soms ook die van Sinterklaas. Hij schreef musicals voor de vereniging, ontwierp het decor en was regisseur. Acteren en regisseren doet hij ook al ruim 20 jaar bij toneelvereniging Onderling Kunstgenot in Nispen. Sinds 2015 helpt hij ook Basisschool De Linde in Nispen. Elk jaar schrijft hij een musical voor groep acht, met precies genoeg rollen voor alle kinderen in de klas. Hij helpt hen ook bij het oefenen en regisseert de musical. Daarnaast is Borghouts ook nog secretaris van de Oranjestichting Nispen.

Brandweerman en muziekkenner Ed van Bergen

Ed van Bergen uit Wouw is met zijn 42 jaar de jongste gedecoreerde in de gemeente. Hij was in de jaren negentig vrijwilliger bij de Wouwse Radio Omroep. Hij begon in die tijd ook bij het Sint Nicolaascomité Wouw, waar hij nog steeds voorzitter is. Van Bergen is niet alleen Hoofdpiet, maar verzorgt ook het geluid bij de voorstellingen. En hij doet zelf ook mee aan de musical die bij de intocht van Sint Nicolaas wordt opgevoerd. Van Bergen helpt ook al ruim 20 jaar bij de Muziekfeesten van Harmonie en Malletkorps Oranje. Hij is vrijwilliger bij wielervereniging Molenrijders waar hij vaak verkeersregelaar is bij evenementen. Ook het culturele comité Wouws Bont mogen ze op hem rekenen, niet alleen voor zijn acteerkunsten, maar ook voor licht en geluid. Van Bergen is ook lid van de Stichting Vrienden van Carnaval Wouw en al een paar jaren Prins. En sinds 2008 is hij ook vrijwillig brandweerman in Wouw, waar hij gewaardeerd wordt om zijn tomeloze inzet.

Organist en orgelkenner Guus Siebelink

Dat er in de Lambertuskerk in Wouw een prachtig orgel klinkt is te danken aan de 79-jarige organist Guus Siebelink uit Wouw. Hij is al meer dan 60 jaar de vaste organist van de parochie. En in de jaren 80 speelde hij een belangrijke rol bij de aankoop van het kerkorgel. Nog steeds geeft hij gratis concerten om de kas van de Stichting Orgelfonds Wouw te spekken. Hij heeft ook talloze keren het Lambertuskoor geholpen, niet alleen als organist, maar ook als dirigent. Sinds hij met pensioen is, speelt hij orgel in meerdere kerken in West-Brabant, vooral als vrijwilliger tijdens uitvaarten. Siebelink heeft zich in al die jaren ook ingezet voor de kerk, in allerlei werkgroepen.

Ondersteuner en doener Pim van Reusel

De 68-jarige Pim van Reusel uit Roosendaal is een echte doener. In de loop der jaren was hij betrokken bij de Internationale Jeugdronde, de wedstrijdploeg van de brandweer Roosendaal, de politieke partij Nieuwe Democraten en de buurtbusvereniging. Van Reusel heeft ook meerdere functies gehad binnen de Stichting Carnaval Roosendaal en sinds 2019 is hij chauffeur van de Hofauto. Sinds 2015 is hij trainer en vrijwilliger bij de telefooncirkel van het Ministerie van Defensie. Sinds zijn dochter voor de landmacht werd uitgezonden op vredesmissie, steunt hij familieleden van militairen met informatiedagen, thuisfrontcontactdagen en een telefooncirkel. Daarnaast is Van Reusel voorzitter van het bewonersplatform Westrand en overlegt met de gemeente Roosendaal over verbeteringen in de wijk. Zoals de herinrichting van de Rembrandtgalerij in 2017. Ook is hij voorzitter van de stichting Speeltuin.

Top-geldinzamelaar Cees Sitters

Vlnr: Astrid Aarts (KWF Roosendaal), Tiny Kouters (KWF Roosendaal), Cees Sitters en zijn vrouw Cecile, Evi Visscher (KWF Roosendaal)

De 68-jarige Cees Sitters uit Roosendaal zet zich al vele jaren in voor de kankerbestrijding. Hij was vijf jaar penningmeester van de Borstkankervereniging Nederland, Vereniging voor borstkankerpatiënten en erfelijk belasten. In 2002 begon hij als regiopenningmeester voor Zeeland en Westelijk Noord-Brabant. Sinds 2005 doet hij ook allerlei activiteiten voor de afdeling Roosendaal van het KWF. Sitters coördineert bijvoorbeeld de jaarlijkse collecte voor onderzoek naar kanker. Ook probeert hij zoveel mogelijk winkels te motiveren het hele jaar door een collectebus te plaatsen. Mede dankzij Sitters staat Roosendaal in de top van gemeenten waar veel geld wordt opgehaald voor de kankerbestrijding.

Gastouder en biebdirecteur Frederique Assink

Als directeur van de Stichting Bibliotheek West-Brabant heeft Frederique Assink meer gedaan dan je normaal van een bestuurder mag verwachten. Ze heeft er voor gezorgd dat Brabantse bibliotheken beter samenwerken. En er meer uren ingestoken dan ze betaald kreeg. Deze lovende woorden hoorde de 67-jarige Roosendaalse bij de uitreiking van haar lintje. Assink heeft de onderscheiding ook gekregen voor haar vele vrijwilligerswerk. Zo was ze lid van de klachtencommissie van het Nederlands Instituut Audiovisuele Media en voorzitter van het Brabantse Netwerk Bibliotheek Cubiss. Ook was Assink gastouder voor kansarme kinderen bij de Stichting Europa Kinderhulp en voor een jongen uit een Academisch psychiatrisch tehuis die geen contact meer had met zijn familie. Ze is nog steeds bestuurslid van de Rotaryclub, waar ze vooral jeugdprojecten doet. Zoals het organiseren van een jaarlijkse vakantiedag voor kinderen van kansarme gezinnen. Ze zet zich in voor het Samenwerkingsverband Brabantse Wal Passend Onderwijs en voor de Stichting Inloophuis Roselinde.

Jeugdtrainer en klusser Ton Jooren

Een groot deel van het leven van de 70-jarige Ton Jooren uit Roosendaal heeft zich afgespeeld bij de voetbalclub RSC Alliance. Hij is er 30 jaar lid van geweest. Jooren was jarenlang keeper in het Zaterdag 1 elftal. Maar hij heeft ook veel vrijwilligerswerk gedaan voor RSC. Zo was hij vijf jaar lang jeugdtrainer, drie jaar bestuurslid en lid van de Activiteitencommissie. Ook in de klusploeg heeft hij zich lang nuttig gemaakt, vooral tijdens de bouw van de nieuwe tribune. Jooren is sinds 2003 vrijwilliger bij de Vereniging Horeca Oude Markt, waar hij evenementen coördineert, zoals het Smartlappen- en het HapStapfestival. Mede dankzij hem staat het plein bekend als een gezellige en veilige plek. Jooren is ook al bijna 18 jaar betrokken bij de Stichting Vriendenclub Zegge. Hij presenteert daarvoor de jaarlijkse ‘Zondagmiddag van het Levenslied’ om geld in te zamelen voor een vakantieweekend voor kinderen met een beperking.

Instrumentenmaker en buurtpreventist Carel Suijkerbuijk

De 75-jarige Carel Suijkerbuijk uit Roosendaal viert de lintjesregen samen met zijn vrouw Mayra. Want zij zijn maandag allebei benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Over Mayra zo meer, eerst even de verdiensten van Carel. Hij was zo’n 25 jaar lang vrijwillig examenbegeleider voor Zuid-West-Brabant en de Streekschool in Bergen op Zoom. Suijkerbuijk is voorzitter van muziekgezelschap IQ Aarmoeinieke en hij maakt elk jaar de houten instrumenten voor nieuwe leden. Hij is al lid van de club sinds 1974. De afgelopen 18 jaar is Suijkerbuijk ook vrijwilliger bij de O.L. Vrouwekerk. Hij helpt bij de activiteiten van de werkgroep zieken en ouderen. En hij haalt ouderen die geen vervoer hebben op en brengt ze natuurlijk ook weer thuis. Sinds de oprichting van de buurtpreventie in 2016 is hij buurtpreventist in zijn Roosendaalse wijjk. Samen met zijn vrouw heeft hij om de drie weken surveillancedienst. Dan maken ze een week lang twee keer per dag een ronde.

Maatje voor zieken en ouderen Mayra Suijkerbuijk-Pocornie

Je kon het hierboven al lezen: samen met haar man Carel zet de 75-jarige Mayra Suijkerbuijk zich al een paar jaar in als buurtpreventist. Maar dat is niet de enige reden dat ze een lintje heeft gekregen. Ze is ook al sinds 1974 vrijwilliger bij de parochie Sint Jan, tegenwoordig de Sint Norbertusparochie. Suijkerbuijk zit in meerdere werkgroepen en heeft geld ingezameld voor de restauratie van de kerk. Sinds 1995 is ze ook vrijwilliger in het sociaal werk. Dat begon bij Het Punt/Allee Wonen, daarna bij WijZijn Traverse/Wonen Plus en sinds kort bij de stichting Social Klus. Ze bezoekt ouderen, helpt hen met de administratie en koppelt hen aan een maatje die echt bij hen past. En in 2008 heeft Suijkerbuijk de damessociëteit Vivace opgericht, waar ze de steun en toeverlaat is van de leden.