Woensdrecht

Loeizware Open Militair Hondenbiatlon op Vliegbasis Woensdrecht: ‘Ideale oefening’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Talloze politie-, brandweer en militaire voertuigen. Tientallen honden. En dan niet die kleine knuffelige, maar grote Herders en andere werkhonden. De Woensdrechtse vliegbasis was donderdag hét decor van de 29ste Open Militair Hondenbiatlon. Dit jaar met een uitbreiding: het was namelijk een onderdeel van de World Police & Fire Games.

De biatlon is een ronde van ongeveer elf kilometer die loopt over de hele vliegbasis. Op het parcours staan 26 verschillende obstakels. Zo moeten de combinaties bijvoorbeeld zwemmen, door rioolbuizen kruipen, door ijsbaden rennen en schietoefeningen doen.

Teamvorming

Ongeveer 75 combinaties uit zes verschillende landen deden mee. “Het is de ideale oefening voor teamvorming tussen hond en begeleider”, vertelt adjudant Jonk, coördinator van de biatlon. “En dus ook een meetmoment om te ontdekken hoe sterk die teamvorming is.” Er waren deelnemers uit Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.

Het is de bedoeling dat een combinatie zo snel mogelijk het parcours aflegt. Maar dat is niet alles. “Juryleden houden bij ieder obstakel in de gaten of de uitvoering van de oefening goed is’’, licht de adjudant toe. “Bij de schietoefening worden ze beoordeeld op het aantal treffers dat ze hebben.” Iemand die weinig treffers heeft, moet strafrondes lopen. De combinatie met de snelste tijd wint de biatlon.

Olympische Spelen

Bijzonder aan deze editie is de deelname van de World Police & Fire Games (WPFG). Dat is iedere twee jaar op een andere locatie. Vergelijk het met een soort Olympische Spelen, maar dan voor politie- en brandweerkorpsen. “De grote baas van de WPFG is langs geweest, die wist niet wat hij zag. Hij had nog nooit zo’n soort evenement op zo’n schaal meegemaakt.”

Speur- en bewakingshonden worden al jaren getraind op Vliegbasis Woensdrecht. Het gaat om honden die worden opgeleid en ingezet voor defensie in Nederland, maar ook voor taken in uitzendgebied.