Hoogerheide

Logistiek Centrum Woensdrecht past nieuwe Chinooks aan voor Koninklijke Luchtmacht

Chinook transporthelikopter (foto: Ministerie van Defensie)

Bianca van Vugt

De Koninklijke Luchtmacht kan voortaan gebruik maken van een gloednieuwe Chinook transporthelikopter. Personeel van het Logistiek Centrum Woensdrecht in Hoogerheide heeft maandenlang gesleuteld aan het Amerikaanse toestel om het geschikt te maken voor Nederland. De vliegbasis heeft de Chinook woensdag officieel overgedragen aan de Koninklijke Luchtmacht. In totaal komen er 15 nieuwe Chinooks.

De Koninklijke Luchtmacht stapt langzaamaan over op moderne transporthelikopters die lang mee gaan. En het Logistiek Centrum Woensdrecht speelt daar een belangrijke rol in. Want in Hoogerheide doen ze de aanpassingen die nodig zijn om de Amerikaanse helikopters geschikt te maken voor het Nederlandse leger. In januari kwamen de eerste toestellen aan in de haven van Antwerpen. Het gaat om twee nieuwe CH-47 MYII’s, ofwel Chinooks, uit Baltimore. De helikopters zijn naar het Logistiek Centrum Woensdrecht gebracht, waar ze konden werken aan de specifieke Nederlandse aanpassingen.

Uitgebreide test- en vliegperiode

“Logistiek Centrum Woensdrecht heeft afgelopen maanden hard gewerkt om de modificaties aan deze helikopters uit te voeren,” laat de Vliegbasis Woensdrecht weten. De vliegbasis heeft de toestellen uitgebreid getest en proefvluchten gedaan. Woensdag kon de eerste aangepaste Chinook worden overgedragen aan het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen. En daar zijn ze in Hoogerheide trots op: “Met het overdragen van de eerste Chinook dit jaar krijgt de Koninklijke Luchtmacht stapsgewijs de beschikking over een moderne, toekomstbestendige transporthelikoptercapaciteit die voor (inter)nationale partners en samenwerkingsverbanden waar ook ter wereld kan worden ingezet.”

Het was een paar maanden lang flink aanpoten voor het personeel van het Logistiek Centrum Woensdrecht. “Niet alleen het 980 en 981 squadron wat fysiek sleutelt aan de helikopter is hierbij betrokken. Maar ook Programma Management Chinook die regie voert over de instandhouding van dit wapensysteem. Andere defensieonderdelen hebben ook hun steentje bijgedragen,” legt Vliegbasis Woensdrecht uit. “Vanaf de eerste aflevering in de haven van Antwerpen tot het vlieggereed opleveren aan de eindgebruiker zijn alle ketenspelers keihard aan het werk om de transitie succesvol te laten verlopen.”

Eind 2022 moeten er 15 Chinooks klaar zijn

Voorlopig is het personeel van het Logistiek Centrum Woensdrecht nog niet klaar met de Chinooks. Want binnenkort komen er al weer nieuwe helikopters aan. “En zal het hele spel zich nog meerdere malen herhalen totdat eind 2022 alle 15 nieuwe CH-47F MYII Chinooks op Nederlandse bodem zijn gearriveerd.”

Deel dit op: