West-Brabant

Lokaal nog geen extra maatregelen naast landelijke corona-richtlijnen

Afbeelding: Pixabay / Gerd Altmann

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

West-Brabant is één van de regio’s waar gemiddeld meer besmettingen met het coronavirus gevonden worden dan in de rest van het land. Dat zeiden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge donderdagavond, tijdens de persconferentie over de nieuwste ontwikkelingen rond corona. Het is nog niet duidelijk of dat gaat leiden tot aanvullende, lokale maatregelen.

De gemeenten Woensdrecht en Roosendaal verwijzen vooral naar de Veiligheidsregio. Die heeft grotendeels de regie, tijdens de nog altijd geldende noodverordening. De Woensdrechtse locoburgemeester Hans de Waal is wel blij dat er nu ruimte is om, waar nodig, lokaal maatregelen af te kondigen. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Of er lokale maatregelen komen, is in Woensdrecht nog niet besloten.

Onacceptabel

De besmettingen in ons deel van de provincie ontstonden volgens het RIVM vooral in de privé- en werksfeer. Dat meldt Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant in een verklaring die na de persconferentie met Rutte en De Jonge werd uitgegeven. Het gaat blijkbaar vooral mis tijdens feestjes en barbecues, op kantoor, in winkels, gebedshuizen en op campings.

In de naleving van de regels komt “ernstig de klad”, stelt de Veiligheidsregio. “Dat is onacceptabel”, is de strenge conclusie. Maar voorlopig is er geen directe reden om lokaal extra maatregelen te nemen, aldus de Veiligheidsregio. Wel gelden natuurlijk de maatregelen die al door het kabinet waren aangekondigd. Er zal vanaf nu ookl strenger worden gecontroleerd, is de waarschuwing.

Hele gezinnen in de supermarkt

Bergen op Zoom is wat dieper ingegaan op de vraag of de gemeente ook eigen lokale acties in gaat stellen. Woordvoerder Erwin Stander laat weten dat het er mede van afhangt of het aantal besmettingen verder oploopt. Wethouder Barry Jacobs kondigde donderdag al aan dat er lokaal waarschijnlijk weer strakker gehandhaafd gaat worden. Bijvoorbeeld bij supermarkten, waar weer hele gezinnen samen boodschappen komen doen. Maar ook het Bergse college heeft nog geen concrete afspraken gemaakt. De door het kabinet aangekondigde aanvullend regels worden in het crisisteam besproken en meegenomen in de geldende richtlijnen.