Bergen op Zoom

Lokaal Realisme mist daadkracht bij Bergse aanpak vuurwerkoverlast

Han Verbeem Han Verbeem

Lokaal Realisme heeft kritiek op de in hun ogen ‘bagatelliserende’ en ‘gelaten’ aanpak van de vuurwerkoverlast in Bergen op Zoom. Burgemeester Frank Petter dient volgens raadsleden Joost Pals en Rian Govers-Gabriëls een voorbeeld te nemen aan buurgemeente Roosendaal waar burgemeester Han van Midden “stevig heeft ingegrepen na de vorige jaarwisseling.” Dat schrijft het tweetal in een brief aan het college van B&W.

Lokaal Realisme maakt zich zorgen over de handhaving van de openbare orde in Bergen op  Zoom. “Wij staan pal achter de hulpverleners die hun uiterste best doen, ook de afgelopen  jaarwisseling weer. Maar wat ontbreekt is een bestuurlijke aanpak die hen de middelen geeft  om hun werk te doen”, schrijven raadsleden Joost Pals en Rian Govers-Gabriëls in een brief aan het Bergse college.  “De gemeente Bergen op Zoom geeft 1,1 miljoen euro uit aan openbare orde en veiligheid,  waar je voor een gemeente met deze omvang 2,2 miljoen euro zou verwachten.” Daardoor is  er volgens hen onvoldoende capaciteit. Bij de begrotingsbehandeling, eind vorig jaar, deed Lokaal Realisme daarom een het voorstel om binnen de budgetten 200.000 vrij te maken voor handhavingscapaciteit. Het voorstel heeft het niet gehaald.

Stevig ingrijpen

Lokaal Realisme verbaast zich over deze “bizarre prioriteiten” van de Bergse raad, schrijven de twee raadsleden. Ze verwijzen naar buurgemeente Roosendaal waar burgemeester Han van Midden “stevig heeft  ingegrepen na de incidenten van de vorige jaarwisseling.”  Lokaal Realisme verwijst naar de vuurwerkrellen in de wijk Langdonk, eind 2020. “UV-spray gebruiken om  relschoppers op te sporen. Drones inzetten. De brandweer beschermen. Dat is het verschil  dat een bestuurder kan maken.”

Schietpartij

Niet alleen de gebeurtenissen rondom de jaarwisseling baren de twee raadsleden zorgen. “De schietpartij in  de Kastanjelaan, oktober 2021, staat ons nog vers in het geheugen. Eerder vorige maand  werd dan weer aan de Antwerpsestraatweg een pand beschoten.” Er is volgens hen een dunne lijn tussen overlast door straatintimidatie en ronduit ondermijnende  criminaliteit. “Geen grenzen stellen bij het één zorgt voor een voedingsbodem bij het andere.”

Moralistisch

Jaren geleden sloten Bergen op Zoom en Roosendaal de coffeeshops. Cruciaal onderdeel  was de actieve en intensieve aanpak van dealers, stellen de raadsleden, namelijk Project Courage. “Dat is bestuurlijk op z’n  beloop gelaten. Het enige wat we nog horen zijn de moralistische beschouwingen over  wietgebruik.” Op veiligheid en openbare orde blijft het stil, vinden ze, en: “Ondertussen verweeft de onderwereld zich met de bovenwereld.”

Schrijdend verhaal

De briefschrijvers hebben gesproken met een bewoner bij de Langeweg, die hen een “schrijnend verhaal” vertelde van overlast door drugsdealers. “Dag in dag uit. De  auto’s naast elkaar op de parkeerplaats. Heen en weer rijden. Drugszakjes in de buurt.  Jongeren van 16 tot eind 20 die stoned rondhangen. Het dealen dat tot diep in de nacht  doorgaat, tot 5 en 6 uur ’s ochtends toe.” Een triest maar geen uniek verhaal, stellen de raadsleden, want: “Bewoners aan de Boulevard hebben met soortgelijke problematiek te maken. Vanuit Gageldonk dezelfde signalen. De Augustalaan in Fort Zeekant, ook daar slepende voorvallen van overlast.”