Steenbergen

Lokale ondernemers planten bomen, als statement tegen Black Friday

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

Terwijl de novemberzon over het natte gras schijnt, lopen ondernemers in kaplaarzen met jonge boompjes en scheppen door het Oudlandse Bos in Steenbergen. “Met Green Friday voeren we actie tegen Black Friday”, vertelt onderneemster Monique Mangal van PimpsandPearls uit Roosendaal.

Het maken van een statement tegen verspilling en impulsaankopen is hard nodig, volgens Trees For All-directrice Simone Groenendijk, “Wij willen met onze Green Friday-beweging aandacht vragen voor de negatieve effecten van Black Friday.”

Ecologische voetafdruk

“Goedkope producten halen klinkt leuk, maar voor ons milieu en klimaat is dat niet zo,” vervolgt ze. De ecologische voetafdruk die mensen achterlaten wordt door Black Friday namelijk steeds groter wordt.

Veel van die spullen gaan maar kort mee. Het wordt weggegooid en dat brengt weer veel CO2-uitstoot met zich mee. “Het is daarom belangrijk dat we met zijn allen minder of tweedehands kopen en langer met onze spullen doen.”

Hoge kortingen

Om de CO2-uitstoot te compenseren, worden er vrijdag daarom bomen geplant in het Oudlandse Bos, door ondernemers als Mangal. “Mensen worden aangejaagd door hoge kortingen. Ze kijken daardoor niet wat ze wel of niet nodig hebben. Als Black Friday stopt, kan er al een hoop veranderd worden, als het gaat om impulsaankopen en verspilling.”

Trees for All hoopt vooral dat men ook bijdraagt aan het klimaat en een groenere, schonere wereld wil creëren. “Green Friday wordt de nieuwe Black Friday!”