West-Brabant

Lokale Voorleeskampioenen: Lavina Nouri en Nikki Schuurbiers

Bianca van Vugt

Lavina Nouri is dit jaar de Voorleeskampioen van de gemeente Bergen op Zoom. En Nikki Schuurbiers is de Voorleeskampioen van de gemeente Woensdrecht. De meisjes gaan door naar de provinciale halve finale op 27 maart. Daar strijden ze om de Voorleeskampioen van Noord-Brabant te worden.

Geen volgepakte zaal in Het Kloosterhof in Hoogerheide dit jaar. De enthousiaste fans van de Nationale Voorleeswedstrijd volgen deze keer alles online. Zo hebben de klasgenoten coronaproof toch kunnen zien hoe de deelnemers hun spannende of grappige boeken voorlezen. En ook de jury keek mee: Judith Doomen, Marjolein Brouwers en Wendy Blommaert, leesmediaconsulenten van de Bibliotheek West-Brabant.

Juryleden hadden moeite met kiezen

De voorlezers zijn beoordeeld op intonatie, voorleestempo, de keuze van hun fragment, emoties en tempowisselingen. “Omdat de schoolkampioenen zich heel goed voorbereid hadden, het niveau hoog én de verschillen klein waren hadden de juryleden het niet makkelijk,” aldus de Bibliotheek West-Brabant. Maar er kan in elke gemeente maar één Voorleeskampioen zijn.

In de gemeente Bergen op Zoom gaat de prijs naar Lavina Nouri van basisschool De Kreek. Zij heeft een stuk voorgelezen uit het boek ‘Hoe overleef ik de brugklas?’ van Francine Oomen. De jury vindt dat Lavina een fijne stem heeft om naar te luisteren. “Ze las rustig voor en met de juiste intonatie,” aldus de bieb. “De juryleden wilden eigenlijk niet dat Lavina stopte toen haar fragment klaar was, want het smaakte naar meer.”

Lavina en Nikki naar de provinciale halve finale

De grote winnaar in de gemeente Woensdrecht is Nikki Schuurbiers van basisschool Klim-Op. Toevallig koos zij ook voor een boek van Francine Oomen. Ze heeft een fragment voorgelezen uit ‘Hoe overleef ik mezelf?’. En dat deed ze zo goed, dat de juryleden benieuwd waren naar het vervolg van het verhaal. “Nikki mocht de beker, oorkonde en boekenbon in ontvangst nemen, omdat ze heel zelfverzekerd, vrolijk en enthousiast voorlas,” zo laat de bieb weten.

Lavina en Nikki gaan allebei door naar de provinciale halve finale op 27 maart. Ook die wedstrijd is helemaal online. Het kind dat Voorleeskampioen van Noord-Brabant wordt, mag meedoen aan de landelijke finale. Die is op 26 mei.

Deel dit op: