Bergen op Zoom

Louis van der Kallen uit Bergen op Zoom start Partij voor de Bomen

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De Partij voor de Dieren of een partij voor ouderen daar zijn we inmiddels aan gewend geraakt. Maar wat te denken van de Partij voor de Bomen? Nee, volgens initiatiefnemer Louis van der Kallen (71) uit Bergen op Zoom is het absoluut geen grap. Met zijn nieuwe partij wil hij volgend jaar serieus meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Want de bomen verdienen volgens Louis een eigen stem.

Door Erik Peeters

De Bergse politicus vindt dat de bomen het de laatste jaren zwaar hebben te verduren. “Bomen worden door de politiek verwaarloosd. Ze worden als vanzelfsprekend beschouwd. Terwijl de vitaliteit achteruit holt. Ik zie dat het misgaat en daarom moeten we het doen”, klinkt het bevlogen uit zijn mond.

Elektromagnetische straling

Volgens de Partij voor de Bomen komen bomen steeds vaker in de knel door bestrating of grasplantsoentjes. Dat zou de biodiversiteit verstoren waardoor de bomen steeds kwetsbaarder zijn voor ziektes. Bovendien hekelt de partij de toenemende hoeveelheid elektromagnetische straling in openbare ruimte. Louis: “Neem onze ‘dikke boom’ in het centrum van Bergen op Zoom. Over de laatste tien jaar is de kruin steeds dunner geworden. Dat wijd ik onder meer aan een zendmast die hier zo’n vijftien meter vandaan staat.”

“Uit Europees onderzoek blijkt dat 42 procent van de inheemse boomsoorten met uitsterven wordt bedreigd dan moet de politiek wakker geschud worden. Samen met de oceanen, zijn bomen de longen van de wereld. Zonder bomen, gaan wij er ook aan.”

Minimaal één zetel in Tweede Kamer

Wat Louis betreft, moet zijn partij minimaal één zetel veroveren in de Tweede Kamer. “Want wat is een partij zonder ambitie?”, vraagt hij zich openlijk af. Overigens laat hij een eventueel kamerlidmaatschap graag over aan iemand anders. “Ik ben al 71 en ik ben ook druk met de BSD, mijn eigen politieke partij in Bergen op Zoom. Er zijn zat andere mensen die dat kunnen doen. Een enthousiast iemand is voldoende om de bomen een stem te geven, want dat verdienen ze.”

De kruin van de ‘dikke boom’ in het centrum van Bergen op Zoom is de laatste jaren steeds dunner geworden