West-Brabant

Lowys Porquin scholen moeten toch open van het ministerie

Stockfoto: PxHere

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Het bestuur van de Lowys Porquinstichting is op de vingers getikt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Eerder deze week lieten Stéphane Cépèro en Els Kooijmans aan ouders en medewerkers weten in ieder geval tot en met de krokusvakantie dicht te blijven. Daar moeten ze nu op terugkomen.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Met name voorzitter Cépèro was woordvoerder in deze kwestie, al moest hij eerder ook al op gedane uitspraken terugkomen. Woensdagavond beweerde hij in de NPO-talkshow Op1 nog stellig alleen maar positieve reacties te krijgen op de keuze. Niet open gaan was vooral omdat hij als werkgever niet de veiligheid en gezondheid van medewerkers kon garanderen. Daarnaast was er vrees voor de wat oudere kinderen, vertelde hij, met name nu er meer besmettelijke coronavarianten de kop opsteken. Een dag later moest hij al toegeven dat er ook volop andere reacties op het besluit binnenkwamen, vooral van ouders die dit niet vonden kunnen.

Ministerie niet akkoord

Die ouders zijn in het gelijk gesteld. Donderdag werd al duidelijk dat de Onderwijsinspectie vond dat de LPS-scholen zich gewoon aan de landelijke regels moesten houden. Later is ook door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) contact opgenomen met het bestuur. Volgens een nieuwe brief van Cépèro en Kooijmans had het ministerie best begrip voor de argumenten van het schoolbestuur, maar moeten de lessen toch zo snel mogelijk worden hervat op de scholen zelf.

De stichting krijgt twee dagen extra de tijd om de nodige voorbereidingen te treffen, waardoor de kinderen pas op woensdag 10 februari weer welkom zijn. Afgelopen woensdag zei de bestuursvoorzitter in een telefonisch interview nog dat twee dagen te weinig was om alles goed voor te bereiden en dat mede daarom maandag open gaan niet haalbaar was. Blijkbaar lukt dat nu ineens wel in zo’n korte periode.

‘Geen normale schoolsituatie’

Het bestuur legt in de nieuwe brief uit dat er per school wordt bekeken wat daar moet gebeuren. De adviezen en verplichtingen die het ministerie eerder deze week publiceerden gelden daarbij als uitgangspunten. Ook wordt bekeken of er leerkrachten in risicogroepen vallen en er gelden speciale roosters. Het zal komende ‘geen normale schoolsituatie’ zijn, waarschuwen Cépèro en Kooijmans vooraf en daarvoor vragen ze begrip.

Kort geding

Of er veel begrip over is bij ouders, moet nog blijken. Een aantal van hen* had zich al verenigd en was bezig een kort geding te organiseren, toen de onderwijsinstelling voet bij stuk leek te houden. De eerste contacten met in onderwijsrecht gespecialiseerde advocaten waren reeds gelegd. Mocht het bestuur besluiten toch locaties gesloten te houden, nu of na de vakantie, dan komt het wellicht alsnog van zo’n proces. Door de wijze waarop voorzitter Cépèro zich de afgelopen dagen in de media presenteerde, is het vertrouwen bij nogal wat ouders tot een behoorlijk dieptepunt gedaald.

* Namen en contactgegevens zijn bekend bij de redactie