Steenbergen

LPS viert 30-jarig jubileum met circus voor alle leerlingen

Sita Kengen Sita Kengen

Bij de circustent in Steenbergen is het een komen en gaan van schoolbussen met daarin basisschoolleerlingen. Ze bezoeken een circusvoorstelling om te vieren dat de Lowys Porquinstichting (LPS) dertig jaar bestaat. Maandag vond de eerste voorstelling van het LPS circus plaats op het Floraplein in Steenbergen. “Het was heel leuk, maar ook wel spannend.”

“We hebben een circus geregeld, waar alle leerlingen van LPS naar toe kunnen”, vertelt Stéphane Cépèro, hij is bestuurder van scholengroep LPS. Toen LPS in 1994 begon, was het nog heel klein. “Er kwamen een paar stichtingen bij elkaar met de gedachte dat als we wat groter zouden zijn, we meer slagkracht zouden hebben en meer mensen konden behouden”, legt Cépèro uit. In die tijd was er veel werkeloosheid in het onderwijs. “Zo is het steeds groter geworden, met steeds meer stichtingen erbij. In 2014 begonnen we met de kinderopvang.” LPS heeft nu 36 locaties, met in totaal zo’n tienduizend leerlingen en negenhonderd leraren.

Binnen twee weken zien alle leerlingen het circus

Maandagochtend zijn leerlingen van De Welle in Bergen op Zoom en ‘t Paviljoen in Ossendrecht aanwezig. “Vanochtend gingen we met de bus naar het circus”, vertelt de elfjarige Nieke Hendrickx. “Het is heel gek om niet op school te zitten nu, maar dit mogen ze van mij wel wat vaker doen”, zegt ze lachend. Naast deze twee scholen komen er vandaag nog twee scholen langs. “In totaal komen alle 36 locaties hier. Binnen twee weken zien alle leerlingen het circus”, zegt Cépèro.

Acts

In het circus zijn veel verschillende acts te zien. Zo zijn er muzikale optredens, acrobatische optredens en zijn er dieren. “De act waarbij een meisje gingen zweven in de lucht vond ik het allermooiste”, vertelt de elfjarige Wyona Zeneli. “Hoe ze dat deed weet ik niet”, lacht ze. De twaalfjarige Latika Haak vond de act met vuur het mooist. “Het was heel leuk, maar ook wel spannend. Als je met vuur gaat spelen kan dat namelijk mis gaan”, zegt ze. “Er waren mensen die met vuur gingen rondzwaaien, dat vond ik het leukste”, zegt de negenjarige Emma Jacobs. “Ik vond het circus wel leuk, maar wel zielig dat er dieren werden gebruikt.”

Leuke dag

Groep 8 leraar Kevin de Jonge vindt het een leuke dag. “Ik zat tussen de kinderen en die hebben erg genoten.” Hij vindt het goed dat er zoveel diverse optredens waren. “Ik vind het mooi dat we dit soort activiteiten kunnen doen naast het normale onderwijs.” Cépèro vindt het prachtig. “Als je dan die kinderen naar buiten ziet komen en hun gezichtjes ziet, daar doe je het voor. Een geslaagde dag!”