Roosendaal

Lucht- en aardwezens nemen bezoekers mee op reis door de Sint Jan

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Een orgel, elektrische muziek, freerunners en dansers. De Sint Jan in Roosendaal was zaterdag en zondag de locatie van een hele bijzondere voorstelling, Dans naar de Hemel. En dan geen normale dans op een podium, maar verticaal tegen de toren van de kerk. De Erfgoedparade en Stichting Ropes Aligned reisden hiervoor speciaal af naar Roosendaal.

Tientallen mensen keken zaterdagmiddag verwonderd naar de toren van de Sint Jan. Twee vrouwen, in hun rol ‘luchtwezens’, hingen met touwen aan de kerktoren. Al hangend aan die toren voerden ze een dans uit. Ondersteboven, in elkaar verstrengeld en vooral op flinke hoogte.

Na enkele minuten komen de twee freerunners in beeld. Zij zijn aardmensen, die nieuwsgierig zijn naar de twee kronkelende wezens bij de kerktoren. Er volgt een kennismaking, in de vorm van een dans. Bezoekers worden mee de Sint Jan in genomen, waar het spektakel verder gaat.

Luide, elektronische muziek schalmt door de ruimte. Want bovenin de kerk staat een dj, die live de muziek van de voorstelling maakt. Naast de dj bespeelt een muzikant het orgel. Op verschillende plekken binnen de Sint Jan nemen de dansers de bezoekers mee in het avontuur van de luchtwezens en aardmensen.

Ook in de kerk zelf wordt regelmatig door de lucht ‘gevlogen’. De aardmensen maken salto’s tegen de pilaren en over elkaar. Na zo’n veertig minuten is de voorstelling klaar.

Geweldige locatie

Dans naar de Hemel is een voorstelling die in kerken door heel Nederland wordt uitgevoerd. Op 11 en 12 maart was het de eer aan Roosendaal. “Een prachtige kerk”, vertelt Ellen Klaus van de Erfgoedparade. “Niet iedere kerk leent zich voor een optreden als dit, maar de Sint Jan is een geweldige locatie.”