Bergen op Zoom

Luisteren naar jongeren in coronatijd

Redactie Redactie

Onlangs bracht de jeugdraad van Bergen op Zoom een video uit over de veranderingen die jongeren tot nu toe ervaren tijdens de coronacrisis. De jongerenraad van Roosendaal bracht het onderwerp vijf maanden geleden al in kaart. Joep Kouwenberg en Yasmine Hoogendijk van de jeugdraad Bergen op Zoom en vicevoorzitter Björn Rommens van de jongerenraad Roosendaal vertellen over de afgelopen maanden, wat we kunnen verwachten en de meningen van jongeren.

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

De coronacrisis bracht veel problemen met zich mee. Niet alleen de economie, maar ook jongeren hadden het zwaar. De twee raden bedachten verschillende manieren om jongeren een luisterend oor te bieden en mee te laten denken over bepaalde onderwerpen. ”Ik ervaarde zelf niet veel van de lockdown, terwijl anderen het erg zwaar hadden’’, aldus Hoogendijk. Doelend op dat het in tijden van corona alleen maar goed is om het gesprek met elkaar aan te gaan.

Jeugdraad Bergen op Zoom

De jeugdraad van Bergen op Zoom interviewde, mede dankzij Wij Zijn Traverse Groep, jongeren die al eens maatschappelijk werk hebben gedaan. Ieders mening kan door de onwetendheid van deze tijd nog al eens veranderen en dus vertelde ze hier de komende tijd veel aandacht aan te besteden. Zo vertelde Kouwenberg, ondanks dat het nog pril was, dat ze bezig zouden zijn met een project in een probleemwijk. Ook die jongeren krijgen te maken met eenzaamheid en verveling en verdienen een stem.

Jongerenraad Roosendaal

375 jongeren uit Roosendaal, waarvan 30 niet anoniem, vulde een enquête in over hun ervaringen tijdens de coronacrisis. De enquête was niet standaard, maar maakte het leuk om in te vullen door de creatieve foefjes en swipes. ”Al de resultaten zullen niet lang meer op zich wachten”, toch merkt Rommens wel dat veel jongeren zich verveelde en eenzaam voelde. Rommens bracht dit in kaart bij de gemeente en hoopt nu, met de ‘soepelere’ maatregelen, dat de gemeente de jongeren kan voorzien van voetbalveldjes en andere basisvoorzieningen.