Bergen op Zoom

Luxer op de trein wachten in StationsHuiskamer Bergen op Zoom

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Bergen op Zoom heeft sinds vrijdag een StationsHuiskamer. Je hoeft dus niet langer op een koud perron op de trein te wachten, of in een tochtig hokje. Het is pas de tweede StationsHuiskamer in Brabant; de andere is in Boxtel.

Lieke Nieuwenhuis, districtsmanager StationsHuiskamer, is trots op de nieuwe wachtruimte in Bergen op Zoom. “Een StationsHuiskamer is een heel fijne plek op het station. Waar mensen prettig kunnen wachten, kopje koffie kunnen krijgen, ook gebruik kunnen maken van opladers, wifi: een prettige ontmoetingsplek op het station.” Om gebruik te maken van de StationsHuiskamer hoef je niet eens iets te kopen, je mag er gratis in.

Volgens Nieuwenhuis is een StationsHuiskamer duidelijk anders dan gewone wachtruimtes. “Op de grotere stations vind je vooral de kiosken. En het grote verschil is dat wij zitgelegenheid hebben, wifi en vaak ook een toilet.” Ze koos voor Bergen op Zoom, omdat ze het belangrijk vond extra waarde toe te voegen aan het station. Ook al is het een kleiner station dat vooral een overstapplek is tussen Brabant en Zeeland.

Prettig wachten is belangrijk

“Het is natuurlijk een heel mooi station waar we gewoon heel graag extra faciliteiten en service aan wilden toevoegen. Een overstapstation, prima, maar er zijn dan wel heel veel mensen die dan moeten wachten. En prettig wachten is dan, vinden wij, heel belangrijk,” legt Nieuwenhuis uit.

De StationsHuiskamer is nog maar voor een deel te gebruiken, omdat de coronamaatregelen nog in de weg zitten. Daarom kun je er voorlopig alleen maar terecht voor afhaalbestellingen. “De komende tijd zijn we open voor ToGo. We hebben natuurlijk hartstikke mooie zitgelegenheid waar je normaalgesproken kan zitten wachten. Die gaat nog niet open, daar wachten we nog even mee,” vertelt de districtsmanager. “Maar je bent wel hartstikke welkom om koffie te komen halen of voor een praatje.”

Aantal StationsHuiskamers groeit door

Het is de 26e lokale StationsHuiskamer in Nederland, maar pas de 2e in Brabant. De andere Brabantse StationsHuiskamer is in Boxtel. Bergen op Zoom heeft dus de primeur in onze regio. Behalve de lokale StationsHuiskamers zijn er ook nog 3 grote met een restaurant. “Wat mij betreft mogen er nog een heleboel huiskamers bijkomen,” zegt Nieuwenhuis gretig. “Want de reizigers zijn er heel erg blij mee, zijn heel enthousiast. Dus ik zou zeggen: kom maar door!”

Als je wilt weten waar je allemaal terecht kunt in een StationsHuiskamer, kijk dan op hun website. Op www.stationshuiskamer.nl vind je een lijst met alle locaties. Je kunt daar ook meer lezen over de voorzieningen en over wat je er kunt kopen. Al is dat laatste niet verplicht: het gebruik van de StationHuiskamer kost niets.