Roosendaal

Maatschappelijke Dienst Tijd moet jongeren maatschappelijk activeren

Maarten Elst Maarten Elst

In navolging van Bergen op Zoom krijgen ook leerlingen van middelbare scholen in Roosendaal de kans om hun maatschappelijke stage te lopen. Samen met WijZijn Traverse en de gemeente Roosendaal kunnen deze leerlingen hun kwaliteiten inzetten voor een maatschappelijke impact. Door bijvoorbeeld wijkvoetbaltoernooien te organiseren of mee te helpen in verzorgingstehuizen ontwikkelen zij hun talenten.

Door: Abdirisaq Ali, Maarten Elst en Kimberley Mies

,,Youth Goals is een samenwerking tussen de gemeente Roosendaal, WijZijnTraverse, Jan Tinbergen College en scholengemeenschap OMO”, vertelt jeugdwethouder René van Ginderen. ,,Door middel van een praktijkgerichte aanpak proberen we de jongeren te bereiken zodat zij iets kunnen betekenen voor de omgeving. Zo zetten ze een stapje richting de maatschappij waar ze later in aan de slag gaan.”

400 Roosendalers

Het project Youth Goals heeft een looptijd van twee jaar. 400 Roosendaalse scholieren doen verspreid over vier termijnen mee. ,,Het is de bedoeling dat de scholieren tachtig uur aan een project werken gedurende het halfjaar”, vult Lianne Ribbens namens WijZijnTraverse aan. ,,Een soortgelijk project heeft in Bergen op Zoom al mooie resultaten opgeleverd. De jongeren doen het ook niet voor niks, ze krijgen een mooie vrijwilligersvergoeding. Zo hoeft geld geen rol te spelen bij de keuze voor een weekendbaantje in de supermarkt of een maatschappelijk project.”

Geen digitaal

JTC-rector Charles van Wettum is maar al te blij met het project. De tweedejaars en scholieren die met hun profielwerkstuk zijn bij het JTC aangewezen om mee te doen aan het project. ,,Onderwijs dreigt momenteel via de digitale kabel te lopen. Op deze manier kunnen we jongeren ook andere vaardigheden bijbrengen.”