Oudenbosch

Magazine moet ouders bewuster maken van mogelijkheden in Halderberge

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Uit handen van wethouder Sharona Malfait ontvangt Loes van Bergen van zorgcentrum MaVieve woensdag het eerste exemplaar van het Kansrijke Start Magazine editie Halderberge. In dit magazine staan verhalen van experts rondom de eerste duizend dagen van een pasgeboren baby, en over hoe ermee om te gaan als de situatie van de ouder(s) niet stabiel is.

“De eerste duizend dagen van een kind zijn essentieel voor het verdere verloop van het leven”, begint wethouder Malfait. “Die eerste dagen verlopen voor iedereen anders. De één heeft daar meer hulp bij nodig dan de ander”, vervolgt ze. De gemeente biedt met het project Kansrijke Start verschillende programma’s aan, waarbij ze het gezin wil helpen om het wat makkelijker te maken.

Niet ieder jong gezin heeft het even makkelijk. Denk aan bijvoorbeeld een tienermoeder, alleenstaand ouderschap of financiële problemen. Een van de experts die haar hulp aanbiedt in het magazine, is verloskundige Loes van Bergen. “Als verloskundige probeer ik jonge gezinnen de goede kant op te wijzen, bijvoorbeeld richting de gemeente. Het project Kansrijke Start is ook een hulpmiddel”, legt Van Bergen uit.

Belangrijk

De wethouder van de gemeente Halderberge neemt het project ook erg serieus. “Wij het als gemeente faciliteren. We moeten zorgen dat de programma’s beschikbaar zijn en we moeten zorgen dat de zorgverleners ook weten dat deze programma’s er zijn.”

Malfait heeft ook een oproep richting de landelijke politiek. “We zien hoe belangrijk deze programma’s zijn. Ik wil daarom oproepen richting de overheid om structureel geld hiervoor vrij te maken.” Ze ziet dit namelijk als een verantwoordelijkheid voor de landelijke overheid. “Neem de kansengelijkheid serieus en neem de opvoeding van onze kinderen serieus.”

Magazine

“In het magazine vind je een hoop waardevolle collega’s, die allemaal hun steentje bijdragen om de kwetsbare ouders wat meer de weg te wijzen”, vervolgt verloskundige Van Bergen. “Er staan ook ervaringsverhalen in”, voegt Malfait toe. Ook de wethouder is in het magazine te vinden met een interview én op de cover. “Ik vond het erg leuk om hier aan mee te werken, maar het was niet mijn doel om op de cover te komen”, lacht Malfait.