Hoogerheide

Man op heterdaad betrapt voor illegaal vangen van roofvogels

© Shutterstock

Maarten Elst Maarten Elst

Een man is op heterdaad betrapt en aangehouden voor het illegaal vangen van roofvogels. De verdachte deed dat middels een niet toegestaan vangmiddel in het Natura 2000-gebied bij bosreservaat Mattemburgh tussen Bergen op Zoom en Hoogerheide. Na lang vooronderzoek konden boa’s van Samen Sterk in Brabant, het handhavingsteam in de buitengebieden, de man op heterdaad betrappen. Tegen de man is een proces-verbaal opgemaakt. Het Openbaar Ministerie beslist over een mogelijke vervolging.

Al even hadden de boa’s van Samen Sterk in Brabant (SSiB) de man op het spoor. Uit signalen bleek dat hij met een illegaal vangmiddel roofvogels probeerde te vangen. Na een lang vooronderzoek wisten enkele boa’s de man op heterdaad te betrappen in het bosreservaat Mattemburgh tussen Bergen op Zoom en Hoogerheide.

Klapnet met lokaas

De SSiB geeft aan dat het vangen van roofvogels om verschillende redenen nog altijd plaatsvindt en dat het daardoor de hoogste opsporingsprioriteit heeft. De boa’s betrapten de man tijdens het plaatsen van een niet toegestaan vangmiddel in Natura 2000-gebied. Het zou gaan om een vangmiddel waarbij een klapnet wordt voorzien van een levende duif als lokmiddel. Het vangmiddel is inmiddels in beslag genomen. Tegen de man is een proces-verbaal opgemaakt. Het is aan het Openbaar Ministerie om te beslissen over een mogelijke vervolging.

De betrokken duif maakt het inmiddels goed en is in overleg met het Openbaar Ministerie overgebracht naar een geschikt opvangadres.