Roosendaal

Man weigert afstand te houden en mishandelt BOA

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De politie had donderdagavond een wapenstok en pepperspray nodig om een agressieve Roosendaler te arresteren. De man had een Buitengewoon Opsporingsambtenaar mishandeld. Hij was kwaad, omdat de BOA hem vertelde dat hij vanwege de coronamaatregelen afstand moest houden.

BOA’s, Buitengewoon Opsporingsambtenaren, van de gemeente Roosendaal zagen donderdagavond in de Lorentzstraat een groep jonge mannen bij een voetbalveldje zitten. Vanwege de coronamaatregelen mag je in openbare ruimtes maar met maximaal 2 mensen bij elkaar zijn. Toen de jonge mannen de BOA’s zagen, gingen ze er vandoor.

De BOA’s konden toch nog een paar van de mannen aanspreken over de coronamaatregelen. Dat begon gemoedelijk. Maar toen begon de verdachte zich met het gesprek te bemoeien. Hij hield geen afstand. Toen de BOA’s hem vroegen wat verder van iedereen af te gaan staan, reageerde de Roosendaler niet. Eén van de BOA’s gaf hem daarom een duw.

Vuistslag in het gezicht

Volgens de politie heeft de Roosendaler daarna zijn bakje friet naar het hoofd van één van de BOA’s gegooid, ze uitgescholden voor Nazi’s en één van de BOA’s met een vuist in het gezicht geslagen. De BOA’s wilden de Roosendaler daarom arresteren, maar hij sloeg op de vlucht. De politie was al gewaarschuwd en onderweg. De verdachte rende recht op enkele agenten af.

De Roosendaler verzette zich tegen zijn arrestatie. Er sneuvelde zelfs een veiligheidsvest. Volgens de politie konden de agenten daarom niet anders dan hun wapenstok en pepperspray gebruiken. Omstanders gingen zich ook bemoeien met de arrestatie van de Roosendaler. De agenten en BOA’s hebben daarom een linie gevormd om de omstanders op afstand te houden.

Geen tolerantie voor geweld tegen handhavers

Burgemeester Han van Midden van Roosendaal noemt het volstrekt onacceptabel dat handhavers worden tegengewerkt en zelfs mishandeld. “Wij, als burgemeesters, tolereren geen geweld tegen onze BOA’s en onze politieagenten. Zij verdienen respect, ook in deze moeilijke tijd waar iedereen meer dan ooit wordt gevraagd rekening met elkaar te houden,” laat Van Midden weten.

De verdachte is een man van 37 uit Roosendaal. Hij wordt verdacht van mishandeling, belediging en vernieling. De man zit nog vast. De gemeente Roosendaal gaat namens de BOA aangifte doen tegen de man.  “Vanzelfsprekend doen we aangifte, zodat het Openbaar Ministerie hem kan vervolgen. We zullen deze verdachte daarnaast ook civiel aansprakelijk stellen voor alle geleden schade,” aldus de burgemeester.