Roosendaal

Maniël Postma spoort verloren sieraden op: ‘Ik doe het voor de mooie verhalen’

Sita Kengen Sita Kengen

Hobbyspeurder Maniël Postma zoekt met haar metaaldetector verloren sieraden terug en speurt akkers af op zoek naar archeologische vondsten. Ze maakte al verschillende mensen blij door trouwringen en sleutels terug te vinden.

“Als klein kind liep ik met mijn vader al op het strand op zoek naar fossielen en haaientanden. Dat is waar het allemaal begon”, vertelt de Roosendaalse. Haar metaaldetector heeft ze pas gekocht toen haar kinderen wat ouder waren. “Ik ben het wat professioneler aan gaan pakken.” In haar woonkamer laat ze de kast zien waar veel van haar vondsten bij elkaar liggen. Allemaal met een uniek verhaal.

Het levert de mooiste verhalen op

“Als ik iets vind, meld ik dat aan of probeer ik het terug te brengen naar de eigenaar. Dat levert de mooiste verhalen op.” Wanneer ze op pad is met haar metaaldetector valt er rust en concentratie over haar heen, maar ook een bepaalde spanning. “Elk moment kan er een piep afgaan en die piep kan zomaar iets bijzonders zijn.” Ze benadrukt hoe belangrijk het is om je vondsten te melden, zodat het geregistreerd wordt bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. “Zo blijven voorwerpen van archeologische waarde beschermd.”

Verhalen

Postma was een paar weken geleden met haar metaaldetector in Etten-Leur. “Een mevrouw had daar een paar jaar geleden, met het uitschudden van het tafelkleed, haar trouwring van het balkon laten vallen. Deze was nooit teruggevonden, maar ik had de ring al heel snel te pakken. En dat net voor het vijftig jarig trouwfeest van het echtpaar. Ze waren zo blij! Dat maakt het heel leuk om te doen.” Ze vertelt van een bijzondere vondst heel de dag weg te kunnen stralen. “Ik vind het interessant dat er een stukje geschiedenis bij wijze van spreken zo honderd meter van mijn huis kan liggen.” Ook de waardering die ze van de mensen krijgt doet veel met haar.

Het gaafste wat ze ooit heeft gevonden is een klopsteen, een stuk handgereedschap uit het stenen tijdperk. “Op een akker vond ik een steen waarop kleine puntjes te zien waren. Van een archeoloog hoorde ik later dat het een klopsteen was.”

Opgraving

Haar grootste droom is om een keer mee te mogen doen met een archeologische opgraving. “Zo kan ik nog professioneler bezig zijn met mijn hobby.” Naast vermiste trouwringen en sleutels hoopt Postma ooit nog een oude Romeinse munt te vinden. “Ik zou best wat regelmatiger op pad willen gaan voor mensen. Ik doe het graag.”

Mensen die een beroep willen doen op de kwaliteiten van Maniël Postma, kunnen haar mailen op het e-mailadres [email protected]