Hoeven

Manon is de eerste vrouwelijke nar van Hoeven

Eerste vrouwelijke nar Hoeven

Manon van Meer in haar narrenpak

Lieke van Bedaf Lieke van Bedaf

Tennissen, muziek maken, wandelen. Dit zijn allemaal dingen die de 34-jarige Manon van Meer graag in haar vrije tijd doet. Nu komt daar een nieuwe functie bij. Manon vervult als eerste vrouw de rol van nar tijdens de carnaval in Peejenland. “Ik vind het echt super leuk.”

Carnaval betekent veel voor Manon. Dat ze dus nu de eerste vrouwelijke nar is, is bijzonder, maar dat besefte ze in het begin niet. “Ik dacht eerst ‘wat leuk dat ze een keer een vrouw vragen’. Ik had toen nog niet door dat ik echt de eerste ben”, begint Manon. “Nu zie ik pas in hoe bijzonder het is.” Voorheen is de rol van nar vertolkt door mannen, maar daar komt met de komst van Manon dus verandering in. “Ik ben blij dat dit doorbroken wordt en het zou leuk zijn als er nog meer vrouwen bijkomen.”

Protocol

Manon is drie weken na het vorige carnavalsseizoen benaderd door het protocol. “De vorige nar had aangegeven dat hij ging stoppen en toen hebben de anderen van het protocol besloten dat ze een vrouw voor de rol wilde. Ze hebben allerlei namen opgeschreven en mij vonden ze kennelijk het leukst voor de functie.” Manon vertelt ook dat de prins een oude buurjongen van haar is. “Hij vroeg of hij even langs kon komen om wat af te geven en ineens stonden ze met zijn drieën voor de deur. Met de vraag of ik nar wilde worden.”

Gelijk enthousiast over het idee is ze niet. “De nar was niet de eerste functie die in mijn hoofd was opgekomen om te vervullen”, gaat Manon verder. “Van de nar wordt vaak verwacht dat die lollig is en dat heb ik niet echt op die manier.” Toch heeft ze de keuze gemaakt om het wel te gaan doen. “In dat uurtje dat ze bij mij zaten ben ik zo enthousiast geworden over het idee.”

protocol Hoeven
Manon van Meer met het protocol

In haar omgeving reageren mensen positief op het nieuws. “Ze vinden dat het goed bij mij past en ergens vind ik dat ook wel”, vertelt ze. “Dat ligt niet perse aan de rol, want bij de boer had ik hetzelfde gehad. Maar een functie in het protocol past heel goed bij me. Ik ben ook echt vereerd dat ik daar een deel van mag uitmaken.”

Vrouwelijke nar

Manon wil wel echt een andere nar zijn. “Ik wil als eerste vrouw wel overbrengen dat ik een meisjesnar ben en er dus anders uitzie dan dat mensen gewend zijn. De stereotype nar vond ik nooit zo leuk dus ik ben blij dat ik het over een andere boeg mag gooien.” Dit doet ze door een jurkje aan te hebben met de kleuren oranje en roze. De roze kleur is geïnspireerd door haar blaasband. Ze speelt namelijk al achttien jaar de saxofoon in de band Tofkapellûke.

Maar Manon is niet alleen maar een nar. In haar dagelijks leven werkt ze in het ziekenhuis als verpleegkundige op de afdeling bij te vroeg geboren baby’s. Het zijn onregelmatige uren, maar tot nu toe lukt het haar om de twee werelden met elkaar te combineren. “Ik vind het zo leuk om te doen en zolang dat is, ga ik zeker niet stoppen.”