Woensdrecht

Mantelzorgers uit gemeente Woensdrecht in het zonnetje met het mantelzorgcompliment

Anouk Houweling Anouk Houweling

Vorige week ontvingen mensen die voor een hulpbehoevende naaste zorgen het mantelzorgcompliment. Deze week zijn de mantelzorgers in de gemeente Woensdrecht aan de beurt. Wethouder Lars van der Beek reikte maandagochtend het compliment symbolisch uit aan twee mantelzorgers in woonhof Margaretha in Huijbergen. In heel de gemeente krijgen zevenhonderd mantelzorgers het mantelzorgcompliment.

Jan Somers en Charles van der Veeke namen de waardering met veel genoegen in ontvangst. “Het motiveert om het te blijven doen”, vertelt Van Der Veeke. “Ik heb er al twee gehad en daar heb ik een mooi nieuw horloge van gekocht”, zegt Somers terwijl hij trots zijn horloge laat zien.

We zijn 63 jaar getrouwd dus ik weet een hoop van het huishouden

Somers is 89 en zorgt voor zijn vrouw van 85. Dat doet hij al meer dan tien jaar. “We zijn 63 jaar getrouwd dus ik weet een hoop van het huishouden”, lacht hij. Zijn vrouw heeft spier- en gewrichtsreuma en hij helpt haar elke dag met wassen, aankleden en hij zorgt voor het eten. “Gelukkig heb ik nu een poetshulp, want ik was altijd een hele dag bezig met de badkamer en de dag daarna met het huis.”

Van Der Veeke (67) zorgt ook voor zijn vrouw (50) die onder andere vermoeidheidsziekte heeft. Hoewel het sommige dagen best goed gaat, kan ze niet veel doen. Ook haar hypersensitiviteit speelt mee. “We hebben dit weekend iets leuks gehad en van die signalen kan het zijn dat ze vandaag of morgen inklapt. Dan ligt ze een paar dagen op bed”, legt hij uit. Ook hij heeft een huishoudelijke hulp, want zelf kan hij dat ook minder goed met zijn rug en hij werkt soms nog.

Meer aanmeldingen

In totaal zijn er zevenhonderd mantelzorgers die dit jaar de mantelzorgwaardering krijgen. Bij de waardering krijgen ze een cadeaubon met een leuk bedrag. De gemeente hoopt dat meer mantelzorgers zich aanmelden bij het BWI, zodat ze ondersteuning kunnen krijgen waar dat nodig is. “Toen ik begon als wethouder waren er vierhonderd en toen hadden we als doelstelling dat zoveel mogelijk mensen zich gingen aanmelden”, zegt Van Der Beek.

Door alle aandacht van de gemeente en de media voor mantelzorgers hebben al driehonderd mensen zich aangemeld, maar de wethouder denkt dat nog lang niet iedereen zich aangemeld heeft. Volgens Van Der Veeke stimuleert de mantelzorgwaardering hem om anderen ook aan te moedigen mantelzorger te worden. “Je moet niet te veel buiten de deur zoeken, want je kunt nog een heleboel zelf”, zegt hij.

Met de jaren wordt het gewoon

Beide mantelzorgers zijn blij met de hulp die ze krijgen in het huishouden, maar voor de rest blijven ze zelf voor hun partner zorgen ook al is het soms zwaar. “Ik doe altijd de boodschappen en wat extra in huis, maar dat moet iedereen denk ik”, vertelt Van Der Veeke. “Met de jaren wordt het gewoon”, zegt Somers. Hij hoopt dat ze nog een paar jaar samen kunnen zijn. “Dan zijn we 65 jaar getrouwd en dan hoop ik dat er weer feestjes van de gemeente zijn.”