Roosendaal

Mantelzorgers zijn helden, Roosendaal nodigt hen uit voor ontspannende workshops

Jonge man wandelt met arm over de schouder van oude man, ze lachen en dragen allebei een blauw overhemd

Stockfoto Mantelzorg Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Mantelzorg Roosendaal nodigt mantelzorgers in de gemeente uit voor ontspannende workshops. Op donderdag 10 november is de landelijke Dag van de Mantelzorg. Mensen die voor anderen zorgen, bijvoorbeeld voor familieleden of buren, mogen gratis meedoen. Het is voor het eerst dat Mantelzorg Roosendaal dit soort workshops regelt. Ze werkt hiervoor samen met Cultuurhuis Bovendonk. Gebruikers van Bovendonk organiseren allerlei workshops met cultuur, creativiteit en beweging.

De gratis verwendag is voor inwoners van de gemeente Roosendaal. Het thema van de Dag van de Mantelzorg is Held. “Dat is het landelijke thema en daar sluiten we in Roosendaal graag bij aan,” vertelt Caroline van Oevelen van Mantelzorg Roosendaal. “Het is een dag van verwennerij voor helden. Een beloning voor het heldhaftig zorgen voor een ander.”

Je wilt dat elke mantelzorger een passende ontspannende bezigheid vindt

Veel mantelzorgers voelen zich helemaal geen held, maar vinden het heel gewoon om een ander te helpen. “Vaak zorgen ze beter voor die ander dan voor zichzelf,” legt Van Oevelen uit. “Als je mantelzorger bent is het natuurlijk fantastisch dat je voor iemand zorgt, maar je moet ook voor jezelf zorgen. Op andere Dagen van de Mantelzorg lag het accent op sport en bewegen. Nu wilden we hen graag in contact brengen met cultuur. Er is bijvoorbeeld zang, dans en je kunt aan de slag met glas in lood.”

Mantelzorg Roosendaal hoopt dat het voor de deelnemers verder gaat dan deze ene dag van ontspanning. Als ze een nieuwe hobby vinden, zou de dag helemaal geslaagd zijn. “Daarom bieden we deze workshops aan. Als een soort ontdekkingstocht: ‘hoe is het nou om te aquarellen?’ Want iedereen vindt andere dingen ontspannend en heeft andere voorkeuren. Niet iedereen kan sporten. Je wilt dat elke mantelzorger een passende ontspannende bezigheid vindt. Om rust te vinden en energie van te krijgen,” vertelt Van Oevelen enthousiast.

Als je iets leuk vindt, kun je aansluiten en er mee doorgaan

De workshops zijn daarom ook speciaal uitgekozen, om mantelzorgers de kans te geven nieuwe hobby’s te ontdekken. “Het zijn bestaande activiteiten, die in het Cultuurhuis worden aangeboden. Dus als je iets leuk vindt, kun je aansluiten en er mee doorgaan,” legt Van Oevelen uit. “Het is de eerste keer dat we het zo doen, in samenwerking met het Cultuurhuis. Dus ik heb geen idee hoeveel mensen er komen. Maar we hopen op een effect voor langere termijn. Dat mensen zich bewust zijn dat ze ook voor zichzelf moeten zorgen.”

Dat blijk in de praktijk vaak ook zo te werken. “Zo is er bijvoorbeeld ook een fietsclubje van mantelzorgers. En zijn er wandelclubs,” concludeert Van Oevelen blij. “Zeker als je een paar kartrekkers hebt onder de mantelzorgers, of ex-mantelzorgers, dan kunnen er leuke activiteiten ontstaan.”

Iedereen die zich mantelzorger voelt, kan zich melden

De Dag van de Mantelzorg is natuurlijk maar een momentopname. Ook de rest van het jaar kun je terecht bij Mantelzorg Roosendaal. “Ook door het jaar heen bieden we individuele ondersteuning. Welke taken heb je allemaal, wat heb je daarbij nodig? Of we regelen lotgenotencontacten,” gaat Van Oevelen verder. “We vinden het ook belangrijk om kennis door te geven, bijvoorbeeld over bepaalde aandoeningen, zodat je als mantelzorger beter voor die ander kunt zorgen.”

Je kunt je nog tot donderdag 20 oktober inschrijven voor de workshops in Cultuurhuis Bovendonk. De workshops zelf zijn dan op donderdag 10 november, de Dag van de Mantelzorg. Je kunt kiezen tussen een middag- en een avondprogramma. Op de website van Mantelzorg Roosendaal staan alle activiteiten en tijden. Daar kun je je ook aanmelden. Als je vragen hebt kun je mailen naar [email protected] of bellen met 0165-75.00.50.

Er zijn in totaal acht verschillende workshops. En meedoen is gratis, maar het is alleen voor inwoners van de gemeente Roosendaal. Je hoeft geen geregistreerde mantelzorger te zijn. Van Oevelen: “Iedereen die zich mantelzorger voelt, kan zich melden.”