Roosendaal

Mantelzorgwaardering uitgereikt in Roosendaal: ‘Indirect cadeau van diegene voor wie je zorgt’

Anouk Houweling Anouk Houweling

In het kader van de dag van de mantelzorg werd in ’t Paviljoen in Roosendaal maandagmiddag de mantelzorgwaardering uitgereikt. Na een gesprek met wethouder Klaar Koenraad en Mantelzorg Roosendaal kregen drie mantelzorgers uit de gemeente een bos bloemen en een waardebon. In totaal krijgen zo’n 900 mantelzorgers uit heel de gemeente een waardering.

Tijdens de gesprekken werd aan de mantelzorgers gevraagd waar ze graag hulp bij willen en wat er al goed gaat in de samenwerking met Mantelzorg Steunpunt Roosendaal. In het gesprek kwamen verschillende dingen ter sprake zoals dat er veel behoefte is aan ondersteuning voor de mantelzorgers. “Veel aandacht gaat vaak naar de patiënt, maar er wordt nog steeds te weinig gevraagd hoe het met de mantelzorgers gaat”, vertelt Koenraad.

Ook Joost Beumer die mantelzorger is voor zijn dementerende moeder vindt dat er nog te weinig gevraagd wordt naar het welzijn van de mantelzorgers. “We zijn als jonge mantelzorgers bijna een vergeten generatie”, zegt hij. Door deze waardering voelt hij zich wel veel meer erkend. Ook een van de andere aanwezigen vond een telefoontje van de huisarts die vroeg hoe het met haar ging heel fijn.

Mantelzorg Steunpunt

Organisaties WijZijn en MEE zitten samen in Mantelzorg Steunpunt Roosendaal. “Zij geven de directe mantelzorgondersteuning. Dat zijn groepsgesprekken, maar ook individuele ondersteuning”, legt Koenraad uit. Joost heeft in zijn eigen proces van het mantelzorgen wel eens steun van hulpverleners gemist. “Als mantelzorger heb je er toch al snel een 40-uurs baan aan.”

Op het moment dat hij in beeld kwam bij Mantelzorg Steunpunt Roosendaal ging het een stuk beter. “Ik heb toen doorverwijzingen gehad naar mensen die mij konden ondersteunen zoals een mantelzorgmakelaar en een casemanager. Dat heeft zeker zijn meerwaarde gehad”, legt hij uit.

Cadeaubon

Alle 900 mantelzorgers krijgen een cadeaubon met een mooi bedrag en een klein cadeautje. “Ze kunnen de bon bij lokale ondernemers inwisselen in Roosendaal”, zegt Koenraad. Alle mantelzorgers die niet aanwezig waren bij de uitreiking krijgen hun cadeaubon via de post opgestuurd.  Joost vindt het een heel leuk cadeau om te krijgen. “Ik zie het zelf als een indirect cadeau van diegene waarvoor je zorgt”, zegt hij.