Huijbergen

Maquette pronkstuk van nieuwe tentoonstelling Wilhelmietenmuseum

Maarten Elst Maarten Elst

Zaterdag 13 juni gaat het Wilhelmietenmuseum in Huijbergen weer open. Dit jaar heet de tentoonstelling Helende Krachten en staat het in het teken van de gezondheidszorg. Het pronkstuk van het Wilhelmietenmuseum is de opgeknapte maquette van het Huijbergse klooster. Gemaakt in 1971 door oud-leerlingen van Ste. Marie in Huijbergen.

Het Wilhelmietenmuseum in Huijbergen is trots op de opgeknapte maquette van het klooster. Oud-leerlingen van Ste. Marie in Huijbergen werkten in 1971 hard aan de maquette die de laatste jaren op zolder verborgen stond, zo vertelt Gitta van Rooij-Peeters van het Wilhelmietenmuseum.

“Een foto van de ziekenboeg van de broedergemeenschap in Huijbergen vormde de aanleiding voor de terugkeer van deze maquette”, vertelt Gitta van Rooij-Peeters. “Dat was de trigger. Die foto kwam uit een map met aanzichtkaarten. Broeder Jos zag de foto en wist dat de maquette nog op zolder lag van het broederhuis. Het geeft allemaal mooie herinneringen voor de leerlingen die hier in 1970-1971 aan hebben meegewerkt.”

Gezondheidszorg

Bezoekers kunnen niet alleen het pronkstuk bekijken. Ze kunnen ook bijleren over de gezondheidszorg, wat onverwacht een zeer actueel thema is geworden. “In de Wilhelmietenzaal is een tentoonstelling die gaat over helende krachten en gezondheidszorg”, vertelt Marian Muller, een van de suppoosten van het Wilhelmietenmuseum. “Het museum in Huijbergen is het enige museum van de Wilhelmietenorde.”

Heropening

Zaterdag 13 juni gaan de deuren van het Huijbergse museum weer open. Wie een kijkje wil nemen in het Wilhelmietenmuseum is welkom in het tweede en vierde weekend van de maand tussen 14.00 uur en 16.30 uur. Als je op een ander tijdstip wilt komen, kun je een afspraak maken met één van de suppoosten. Hiervoor kan je het beste contact opnemen via 0164-642568.